Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Son haberler

latest

Obezite cerrahisi hakkında bilinmesi gerekenler

Obezite dünya genelinde kronik bir hastalık haline gelmekte olup günümüzde ölüme en sık neden olan ikinci hastalık olarak kabul edilmektedir...

Obezite dünya genelinde kronik bir hastalık haline gelmekte olup günümüzde ölüme en sık neden olan ikinci hastalık olarak kabul edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verileri obezite sıklığının yalnızca gelişmiş ülkelerde değil, batı tarzı beslenmenin benimsenmesiyle birlikte gelişmekte olan ülkelerde de arttığını göstermektedir. 

Türkiye’de obezite sıklığı belirgin bir artış trendi göstermekte olup, 1994’te % 16,4 iken 2000 yılında % 32’ye yükselmiştir. Peki, obezite sıklığı günümüzde bu kadar artış göstermişken insan sağlığı bu durumdan ne kadar etkilendi. Obezite insan sağlığını böylesine tehdit ederken bzi ne kadar önlem alıyoruz?

Medicana Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Cengiz Eriş bilgilendirdi.

Obezite yalnızca kozmetik bir problem olarak görülmemelidir. Aşırı kilo ve obezite tip 2 diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalık, eklem iltihaplanması ve bozuklukları, karaciğer yağlanmasına bağlı hepatit ve siroza gidiş, kolesistolitiazis, uyku-apne sendromu ve birçok kanserin artmış riskiyle ilişkilendirilmektedir. Kilo artışı ile birlikte yaşam kalitesi bozulur ve yaşam beklentisi azalır. Kilo ile ilişkili ölümlerin artışı Avrupa’da ciddi bir halk sağlığı sorunu olup, ölümlerin %7,7’si aşırı kilo ile ilişkilidir.

Kimler Obezite Grubuna Girer
Obeziteyi ölçmek ve standardize etmek için birçok parametre kullanılmaktadır. VKİ (Vucut Kitle İndeksi) bunların en başında geliyor. Obezitenin sınıflamasında en sık kullanılan ölçüm olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kişi VKİ 30 ve üzerinde ise obez, 40 ve üzerinde ise morbid obez (hastalığa sebep olan obezite) sınıfına girer.

Kimlere Obezite Cerrahisi Yapılabilir?
Obezitenin tedavisinde cerrahi yöntemleri özellikle defalaca diyet ve spor yapmış ancak istenen şekilde kilo verememiş veya istenen kiloya inip bu kiloyu koruyamamış hastalarımıza tavsiye etmekteyiz.

Ayrıca vücut kitle indexi 35-40 arasında olup Tip 2 diabet , Hipertansiyon, Hiperlipidemi ve ileri düzey karaciğer yağlanması gibi metabolik problemlerin eşlik ettiği hastalar ile vücut kitle indexi 40 üzerinde olan tüm hastalara tavsiye ediyoruz.

Obezite Cerrahisinin Faydaları Nelerdir?
Obezite cerrahisinin amacı tatmin edici ve kalıcı kilo kaybı sağlamaktır. Aslında kilo kaybı, obezite cerrahisinin sonuçlarından yalnızca biridir. Diğer faydalı etkileri hiperglisemi, hiperlipidemi, kan basıncı ve uyku-apne sendromunun düzelmesi ve yaşam kalitesinde artıştır.

Tüm bu faydalı etkiler nedeniyle “obezite ve metabolik cerrahi” terimi giderek daha yaygın kullanılmaya başlanmıştır. Obezite cerrahisi birincil olarak kilo alımını azaltmak ve kilonun yeniden alımına neden olan fizyolojik değişiklikleri düzenlemek yoluyla enerji dengesini değiştirerek kiloyu azaltmayı ve kilo kaybını korumayı amaçlar.

Ayrıca bazı cerrahi girişimlerden sonra birtakım hormonal ve nörolojik değişiklikler ile ilişkili olarak kilo kaybından bağımsız metabolik faydalar da sağlanabilir.

Örneğin diyabetik hastalarda gastrik by-pass cerrahisi sonrası henüz belirgin kilo kaybı sağlanmayan günler içinde kan şekeri düzeylerinde hızlı ve sürekli bir düzelme elde edilebilir.

Günümüzde birçok obezite cerrahi tekniği uygulanmaktadır. Bu prosedürler mide kapasitesini azaltıcı yani kısıtlayıcı, gıdaların emilimini azaltıcı yani malabsoptif ve hormonal değişikliklerin kombinasyonu yoluyla kilo kaybına neden olurlar.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Hiç yorum yok

Sosyal Sorumluluk Projesi
Net Gazete Haber| Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |