Paleolitik Çağ’dan günümüze uyarlanarak oluşturulan “paleo diyeti” son günlerde adından sıkça söz ettiriyor. Paleo diyeti, adını Paleolitik ...
Paleolitik Çağ’dan günümüze uyarlanarak oluşturulan “paleo diyeti” son günlerde adından sıkça söz ettiriyor.
Paleo diyeti, adını Paleolitik Çağ'dan, yani yaklaşık 2.5 milyon ila 10.000 yıl öncesine dayanan dönemdeki yaşam tarzından alıyor. Bu plan, avcı-toplayıcı insanın tükettiği yiyecekleri modern yaşamla buluşturarak, sağlıklı ve dengeli bir tedavi yaklaşımı sunmayı hedefliyor.
Paleolitik Çağ, tarımın henüz keşfedilmediği, insanların doğayla iç içe yaşadığı bir dönem olduğu için paleo diyeti, bu dönemde tüketilen gıdalara odaklanıyor.
Neleri Yemeli, Neleri Yememeli?
Peki paleo diyetinde hangi yiyecekleri tüketmeli, hangi yiyeceklerden uzak durmalı? Acıbadem LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri’nden Diyetisyen Zehra Elban anlattı:
“Bu diyetin temel yapısı, işlenmiş yiyecekleri, işlenmiş et ürünlerini (salam, sucuk, sosis, hindi füme gibi), yapay tatlandırıcıları, sağlıksız yağ kaynaklarını (margarin, tereyağ gibi), katkı maddelerini ve koruyucuları içeren ürünleri diyetinizden tamamen çıkarmaktır. Paleo diyetinde gluten ve yüksek karbonhidrat içeren ürünler, rafine şekerler, kurubaklagiller ve süt ürünleri de yasaktır. Bunun yerine doğal ve işlenmemiş besinlerin tüketilmesi gerekir. Paleo diyeti; deniz ürünleri, meyveler, sebzeler, işlenmemiş et ürünleri ve sağlıklı yağlar gibi besin kaynaklarını ön planda tutarken, işlenmiş gıdaların, şekerin ve tuzun tüketiminin sınırlandırılması temeline dayanır. Ek olarak her diyette olduğu gibi asitli içecekler, şekerlemeler, çikolata, bisküvi, cips gibi paketli besinler, hazır meyve suları ve alkol tüketiminden de kaçınmanız önerilir. Bu yaklaşım, daha doğal ve düzenli bir beslenme düzenini oluşturur.”
3 Günlük Paleo Diyeti Nasıl Uygulanır?
Paleo diyetinin besin içeriklerini daha iyi kavrayabilmek ve diyetin nasıl uygulanabileceğini anlamak adına 3 günlük örnek bir program hazırlayan LifeClub diyetisyenlerinden Zehra Elban, “Bu menüde yer alan miktarlar kişisel beslenme ihtiyaçlarınıza, yaşınıza, cinsiyetinize ve aktivite seviyenize göre değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla, aşağıdaki örnek menü, paleo diyetinin uygulanabilirliğini ve çeşitliliğini gösterirken, sizin özel ihtiyaçlarınıza uygun olarak özelleştirilmeye gereksinim duyabilir” dedi ve programı şöyle anlattı:
1. Gün
Kahvaltı: Yumurtalı menemen.
Öğle Yemeği: Marul, havuç, salatalık, domates, avokado, ceviz ve limon suyu sosuyla yapılan salata.
Akşam Yemeği: Yağsız dana bonfile; buharda pişirilmiş brokoli; karışık yeşillik, domates, avokado, soğan, badem ve limon suyu sosuyla yapılmış salata.
Atıştırmalıklar: Portakal, havuç çubukları veya kereviz çubukları.
2. Gün
Kahvaltı: Yumurta ve ıspanak sote; bir dilim dilimlenmiş elma.
Öğle Yemeği: Izgara tavuk göğsü; karışık yeşillikler, biber, salatalık, zeytin ve zeytinyağı-limon suyu sosuyla yapılan salata.
Akşam Yemeği: Fırında levrek; sote mantar ve kabak; roka, domates, avokado ve cevizle yapılan salata.
Atıştırmalıklar: Bir avuç fındık veya taze meyve (örneğin; elma dilimleri).
3. Gün
Kahvaltı: Sebzeli omlet ve avokado.
Öğle Yemeği: Izgara pirzola; marul, havuç, salatalık, biber ve zeytinyağı-limon suyu sosuyla yapılan salata.
Akşam Yemeği: Fırında somon; buharda pişirilmiş karnabahar; taze yeşillikler, domates, avokado, soğan ve bademle yapılan salata.
Atıştırmalıklar: Bir avuç ceviz veya havuç çubukları.
Hiç yorum yok