Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Son haberler

latest

Kuru Meyve

Herkesin her mevsimde tüketmeyi sevdiği meyveler, meyve suyundan tatlılara kadar birçok farklı form alır. Kuru meyveler ise genellikle kuru...

Kuru Meyve

Herkesin her mevsimde tüketmeyi sevdiği meyveler, meyve suyundan tatlılara kadar birçok farklı form alır. Kuru meyveler ise genellikle kuruyemişin yanında yenilen bir atıştırmalıktır. Kuru meyveler, istenilen meyvenin taze hali bulunamayınca kolayca ulaşılan ve tüketilebilen bir alternatif olarak da tüketilir. 

Meyvelerin içinde bulunan su, türüne göre fırında, kurutma makinesinde ya da güneşli bir alana yerleştirilerek çekilmiş olur. Bu yöntem, meyvelerin içinde bulunan mineral, vitamin ve şekerin korunmasını sağlar ve sonuç olarak elde edilen ürün, hâlâ besleyicidir. Bu besleyici meyveler, diyetlerin ve akşam oturmalarının vazgeçilmez bir parçasıdır. Portakal, çilek ve muz gibi meyveler çikolata ile kaplanarak tüketilebilirken; kayısı, incir ve üzüm gibi meyveler aşure için kullanılabilir. En popüler kuru meyveleri açıklayıp sıralayalım.

Kuru Kayısı

Kayısı, yaz aylarında olgunlaşan ve yenilebilir hale gelen bir meyvedir. İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Kurutulmuş meyvelerinin en yaygın olarak tüketilenlerindendir. Kurutma işlemi, güneşte veya kurutma makinesinde yapılabilir. Kuru kaysı içerisinde bol miktarda lif, A vitamini, C vitamini, potasyum ve şeker bulunur. İçinde bulunan A vitamini sayesinde göz sağlına iyi gelir, lif ve potasyum da kalp ve sindirim sağlığını geliştirir. Genellikle; kahvaltılarda, etli yemeklerde, tatlılarda ve salatalarda kullanılır. 

Kuru Üzüm

Üzüm, yaz ve sonbahar aylarında olgunlaşır ve tüketilebilir hale gelir. İç Anadolu, Doğu Anadolu, Marmara ve Ege bölgelerinde yetişir. Kurutulmuş hali, hem çekirdekli hem de çekirdeksiz üzümden yapılabilir. Kurutma işlemi, kayısılara benzer şekilde, güneşte veya kurutma makinesinde yapılabilir. Kuru üzüm; bolca B vitamini, demir, potasyum ve çinko barındırır. İçinde bulunan farklı B vitaminleri, tüketicinin enerji üretimine, sinir ve beyin sağlına yararlıdır. Demir ve çinko, kan üretiminde ve protein sentezinde büyük rol oynar. Kuru üzüm çoğu zaman; kahvaltılarda, pilavlarda, tatlılarda ve salatalarda kullanılır.

Kuru Hurma

Hurma, yaz ve sonbahar aylarında olgunlaşıp tüketilebilir hale gelir. Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Ramazan ayında, dünya çapında, hem taze hem kuru olarak tüketilir. Kurutma işlemi, güneşte veya kurutma makinesinde yapılabilir. Yüksek şeker seviyesi sayesinde, şeker yerine bir alternatif olarak kullanılmaktadır. Kuru hurmada; yüksek miktarda şeker, lif, A vitamini, B vitamini ve K vitamini bulunur. Göz sağlığına, kan pıhtılaşmasına, cilt ve saç sağlığına iyi gelir. Kuru hurma; kahvaltılarda, yemeklerde, tatlılarda, salatalarda ve içlerine kuruyemiş konularak tüketilir.

Kurutma Yöntemleri

Meyveler, birçok kurutma yöntemiyle kurutulabilir. Kurutma yöntemi, meyveye ve üreticiye bağlı olarak değişir. Güneşte kurutma, doğal ve evde yapılabilecek olan bir yöntemdir. Meyveler, ilk önce yıkanır, türüne göre temizlenir ve sonra dilimlenerek bol güneş alan bir yere, üst üste çıkmayacak şekilde serilerek kurutulur.
 
Kurutma makinesi, genellikle endüstride kullanılan bir yöntem olup büyük miktarda üretim yapmak için kullanılır. Meyveler, büyük tepsilere üst üste binmeyecek şekilde yerleştirilip belli sıcaklıkta ve hava akışıyla kurutulur. 

Fırında kurutma, güneşte kurutmaya benzer şekilde, bu yöntem de evde uygulanabilir. Meyveler, yıkanır ve temizlenir, sonra fırın tepsisine sıra halinde yerleştirilir. Fırın kapağı biraz açık bırakılarak düşük sıcaklıkta meyveler kurur. 

En taze kuru meyve ve kuruyemiş çeşitleri için hemen tıklayın! https://meraykuruyemis.com.tr/

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Hiç yorum yok

Sosyal Sorumluluk Projesi
Net Gazete Haber| Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |