Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Son haberler

latest

Ramazan'da kilo vermek için ne yapmalıyız?

Ramazan ayın'da kilo nasıl verilir fazla kiloları nasıl verebilirsiniz işte size altın kurallar Beslenme alışkanlığının değişmesiyle bir...

Ramazan'da kilo vermek için ne yapmalıyız?
Ramazan ayın'da kilo nasıl verilir fazla kiloları nasıl verebilirsiniz işte size altın kurallar

Beslenme alışkanlığının değişmesiyle birlikte Ramazan ayın'da kilo artışına sıkça rastlanıyor. Bilinçli bir beslenme programı ile ideal kiloyu korumak hatta zayıflamak mümkün. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Uzmanları, sağlıklı bir Ramazan için ihtiyaç duyulan ipuçlarını belirtti.

Ramazan ayın'da beslenme alışkanlığının değişmesine bağlı olarak Kilo aldım, tansiyonum çıktı.gibi yakınmalar artıyor. Kalp ve şeker hastaları için sağlıklı bir şekilde oruç tutabilmenin ilk şartı öncelikle doktor kontrolünden geçmek. Kilo problemi olanlar için ise Ramazan'a özel bir beslenme programı hazırlanmalı. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Uzmanları, Ramazan ayı boyunca sıkça gündeme gelen soruları cevapladı.

Ramazan'da diyet yapılır mı.?

Ramazan öncesi diyete başlayanların oruç tutarken de kilo vermeye devam edebileceklerini belirten Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nden İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Beşışık, sözlerini şöyle devam etti. Ramazan'da açlığa karşı vücut yağlarını daha etkin olarak kullanır. Bunun sonucunda da bazal metabolizma yavaşlar. Bu sebeble Ramazan dışındaki diyeti taklit etmeli ve aşırılıklardan kaçınılmalıdır. Ramazan'ın psikolojik, sosyal ve inanç boyutu ile kilo verme için iyi bir başlangıç olabilir. Fazla kilolu kişiler için Ramazan eşsiz bir fırsattır. Hafif fizik aktivite ile zenginleştirilmiş, doktor gözetiminde dengeli bir diyet, Ramazan'da yaşam şeklini değiştirmek için uygun ortamı hazırlar.

Kalp hastaları oruç tutmalımı? Tehlikeli belirtiler nelerdir?

Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İsmet Dindar, hastaların oruç tutma kararını etkileyen faktörleri söyledi.Şeker ve kalp hastaları oruç tutma kararı verirken mutlaka doktor kontrolünden geçmeli. Sürekli ve değişik zamanlarda ilaç kullanma gerekliliği, uzun süren açlık dönemlerinin etkileri, ciddi bir diyet uygulanmasının yaşamsal önemi nedeni ile şeker hastaları bu kararı verirken daha dikkatli olmalı. İlaç kullanmak zorunda olan hastalar için ise ilaçların dozajı ve sıklığı doktoru tarafından değerlendirildikten sonra oruç tutma kararı verilebilir. Dindar, oruç tutan hastalarda ortaya çıkabilecek riskli tabloyu söyledi. Oruç tutan kalp hastalarında göğüs ağrısı, nefes darlığında artış, ciddi aritmiler, baş dönmeleri ve bayılmaya kadar varan ataklar varsa mutlaka orucunu bozmalı ve doktoruna başvurmalı.

10 soruda ideal iftar sofrası


Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme Uzmanı Emel Unutmaz, Ramazan'da beslenme ile ilgili sıkça gündeme gelen 10 soruyu cevapladı.

1. Hangi yiyecekler tercih edilmeli?

Kan şekerinin hızlı yükselmesine sebeb olmayacak, uzun sürede sindirilecek, tokluk hissini uzun tutacak besinler seçilmeli. Örneğin; kompleks karbonhidratlar, posadan zengin besinler; kepekli ekmek, baklagiller, sebze ve meyveler tercih edilmeli.

2. Sık rastlanan sorunlardan biri halsizlik. Enerjiyi artırmak için ne yapılmalı?

Hurma, lif, potasyum ve magnezyumdan zengin iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Yine fındık, ceviz, badem vesaire kuruyemişler sağlıklı protein ve enerji kaynaklarıdır.

3. Hangi besinlerden uzak durmalıyız?

Şeker, beyaz un ve unlu gıdalar gibi rafine karbonhidratlardan, aşırı yağlı gıdalardan, kızartılarak pişirilen, sindirim sistemini yoran ağır yemeklerden uzak durulmalı. Kafeinli içecekler, idrar söktürücü olduğu için vücudun susuz kalmasına neden olabilir.

4. Mide yakınmalarını önlemek için ne yapılmalı?

Gastrointestinal sistem alışık olduğu ritmin dışına çıktığı için yanma, ekşime, ağrı, şişkinlik gibi mide-barsak yakınmalarının ortaya çıkışını kolaylaştırabilir. Bunun için sindirimi kolaylaştıracak pişirme yöntemleri (Fırın, ızgara, buharda pişirme-haşlama) tercih ediniz. Çok salçalı, tuzlu yemeklerden ve salamura besinlerden uzak durmalı. Asitli ve kafeinli içeceklerden kaçınmalı, uzak duramıyorsak miktarını sınırlamalı.

5. İdeal öğün sayısı nasıl planlanır?

İftar yemeğinde hazmı kolay besinler, küçük porsiyonlarda ve az miktarlarda tercih etmelisiniz. Her besin iftar sofrasında tüketilmeye çalışılmamalı. İftar yemeğinde küçük bir ara verilebilir, bu yapılamadığında ise o süre salata ile geçilebilir. Devamında da ana yemek tüketilebilir. Ana yemekten 1.5-2 saat sonra meyve ve iftar sofrasında yenilmediyse yoğurt veya süt ile birlikte 1-2 porsiyon meyve veya bunların yerine nadiren sütlü tatlı-güllaç yenilebilir. Sahura mutlaka kalkılmalı.

6. Gün boyu açlığa karşı sahurda neden yenmeli?

Sahurdan sonra uzun süre aç kalınacağı için kesinlikle atlanmamalı. Tüm gün sürecek olan açlığın olumsuz etkilerini yaşamamak için sindirimi uzun süren, kana geçiş hızı yavaş ve besleyici değeri yüksek besinler tercih ediniz Sahurda; süt, süt ürünleri, peynir, yumurta, sebze ve meyveler ile kepekli ekmek iyi tercihlerdir.

7. Sahurda uykusuz kalmak istemeyenler, pratik bir şekilde nasıl beslenmeli?

1 kepekli tost yanında bir miktar domates salatalık, 5 adet tuzsuz zeytin ve / veya 10 -15 adet fındık yiyebilirsiniz.

8. Oruç ne ile bozulmalı?

Orucu açarken sıvı gıda tercihi her zaman için daha uygundur. Orucu 1 bardak su ile açtıktan sonra sindirim sistemini yormayacak 1 kase çorba ile yemeğe başlayınız.

9. Ara öğün nasıl olmalı?

İftar yemeği ile sahur arasına hem 2 öğünde fazla yemek yemeyi engellemek hem de sağlıklı beslenmek için 2-3 ara öğün yerleştirmek gerekir.

10- Ara öğünde neler tavsiye edersiniz?

Süt veya yoğurt, meyve, 10 adet fındık, kepekli ekmek veya grisini, nadiren sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmeli.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Hiç yorum yok

Sosyal Sorumluluk Projesi
Net Gazete Haber | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |
Bumerang - Yazarkafe