Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Son haberler

latest

Metabolizmanız kış uykusuna yatmasın

Yine bir mevsim geçişi döneminin başlarındayız . Güneşin etkisini azaltıp , havaların serinlemesiyle beraber ısı değişimlerine maruz kalan m...

Metabolizmanız kış uykusuna yatmasın

Yine bir mevsim geçişi döneminin başlarındayız . Güneşin etkisini azaltıp , havaların serinlemesiyle beraber ısı değişimlerine maruz kalan metabolizma da yavaş yavaş kış uykusu moduna geçmeye başlar.
 
Bunun için ilk adım , azalan su isteğine karşı koyup ; sistemimiz su tüketimini artırıp, dolaşımınızı çalıştırmak , ödemlenmemek ve asıl konumuz olan yakıp geçtiğimiz yağları vücuttan atabiliyor olmak .

Aslında her mevsim ama özellikle bu mevsim ( grip mevsimi ) beslenmemiz ve mutlaka hekim kontrolünde aldığımız takviyeler çok önemlidir .

Beslenirken nelere ve neden dikkat edelim bir bakalım :

Soğan ve sarımsak ; doğal antibiyotiklerimizdir . İçlerindeki ‘alil sülfür’ bileşenini alabilmek için mutlaka çiğ tüketmemiz gerekir .

Selenyum ; bağışıklık sisteminin fonksiyonlarına destek olur . En çok brezilya cevizinde , balık , sığır eti , hindi , tavuk , yumurta , pirinç , mantar , ayçekirdeği , muz ve kajuda bulunur . Günlük tüketim miktarı kişiden kişiye göre değişmekte olup , özellikle haşimato tiroidi olanların hekim kontrolünde doz ayarlamaları gerekir .

Magnezyum ; avokado , çiğ badem ve fındık , muz , yağlı balıklar , keten ve chia tohumu , bakliyatta bulunur . Vücut ve özellikle beyin sağlığı için önemlidir .

Çinko ; et , karaciğer , deniz ürünleri , süt , yumurta ve kuruyemişlerde bol miktarda bulunur . Bağışıklık sistemini destekler , DNA sentezi ve protein üretimi için elzemdir .

C vitamini ; yeşil biber , yeşil yapraklı sebzeler , kivi , çilek ,limon , turunçgiller ve narda bulunur . Bağışıklık sistemimizin güçlü kalabilmesi için ve cilt sağlığımız için önemlidir . Suda çözünen bir vitamin olduğu için tamamı vücutta depolanmaz .

E vitamini ; güçlü bir antioksidan ve antikoagülandır . Özellikle kırmızı ve mor meyveler , sebzeler , et ve kümes hayvanları , yumurta ve bitkisel yağlarda bulunur .

A vitamini ; Göz sağlığımız , diş ve kemik gelişimine yardımcı olur ve bağışıklığı destekler . Havuç ,kuru kayısı , kavun – mango gibi meyveler , yumurta sarısı , somon gibi yağlı balıklar , et ürünleri , yeşil ve sarı sebzelerde bulunur .

B vitamini ; glikoz metebolizması için gereklidir, sinir ,kas ve kalp fonksiyonlarında önemli rol oynar . Baklagil ve tahıllar önemli kaynaklarıdır . B12 ise ; bitkisel kaynaklarda bulunmaz , et ve ürünleri , süt ve ürünleri ve yumurtada bulunur . Veganlar için takviyesi elzemdir.

D vitamini ; doğrudan besinlerle ihtiyacın tamamını alabilmek güçtür . Yağlı balıklar , istiridye ve karides gibi deniz ürünleri , yumurta sarısı , güneş gören mantarda bulunur . Yaşam döngüsü ve kalsiyum – fosfor emilimi , kemik sağlığında etkin rol oynar . Antikanserojendir , depresyonu önler , diyabeti engeller , kilo kaybını destekler .

Omega ; özellikle balık , süt ve grubu , et ve türevleri , yeşil yapraklı sebzeler , ceviz , keten tohumu , sağlıklı yağlarda bulunur . 3/6 dengesi mühimdir . Üretimi vücutta mümkün olmadığı için dışarıdan almamız gereken elzem öğelerdir . 

Probiyotikler ; kefir, fermente turşular ve sularında bulunur . Bağırsak sağlığı ve bağırsak florasının iyileşmesi konusunda önemli rol oynar .

Bitki çayları ; adaçayı , ıhlamur , yeşil çay , kuşburnu , hibisküs , zencefil çayı , nane – limon bu dönemde yüksek antioksidan ve c vitamini olan çaylardır . Fakat bitki çayı mevzusu kontrollü gidilmesi gereken bir konudur . Emzikli ve hamile anneler , tansiyon ve böbrek sorunu olanlar gibi özel durumlarda yine hekim kontrolünde alınmalıdır.

Düzenli uyku 

Fiziksel aktivite

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Hiç yorum yok

Sosyal Sorumluluk Projesi
Net Gazete Haber | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |
Bumerang - Yazarkafe