Ketojonik diyet ise en basit tanımı ile, karbonhidrat içeriği düşük, protein ve yağ içeriği oldukça yüksek besinler ile beslenerek vücudu ke...
Ketojonik diyet ise en basit tanımı ile, karbonhidrat içeriği düşük, protein ve yağ içeriği oldukça yüksek besinler ile beslenerek vücudu ketozis moduna sokmaktır. Oluşan ketosiz mod ile vücudun ihtiyacı olan enerjiyi depoladığı yağların yakılması ile elde etmesi sağlanır. Karbonhidrat içeren besinler konusunda oldukça katı olan ketojenik diyette normal sağlıklı diyet listelerinde kaçınılan birçok besin bulunmaktadır.
Yazımızda ise ketojenik diyet ile en çok merak edilen konular hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız.
En Çok Tercih Edilen Ketojenik Diyet Hangi Durumlarda Uygulanır?
Son zamanların en popüler ve en çok tercih edilen ketojenik diyetin günümüzde en sık uygulanma nedeni kilo vermeye yöneliktir. Ancak ketojenik diyet bir çok durumda tedaviye destek olarak ya da tamamen tedavi amaçlı uygulanabilmektedir. Ketojenik diyetin uygulandığı durumlara göz atacak olursak;
-Tip 2 diyabetin gelişimini önlemek için uygulanır. Vücuttaki fazla yağlar gizli şeker, tip 2 diyabet gibi hastalıkların oluşmasına neden olur. Ancak ketojenik diyet fazla yağların yakılmasını sağlayarak bu hastalıklara karşı hem koruma sağlar hem de gelişimini engeller.
-Ketojenik diyet kalp hastalıklarına neden olabilecek yüksek yağ oranı, kolesterol düzeyi, yüksek kan şekeri gibi risk durumlarında iyileştirme sağlar.
-Ketojenik diyetin tümör gelişimini yavaşlattığı çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Böylece kanser üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır.
Bütün bu önemli durumların yanı sıra oluşturduğu olumlu etkilerden dolayı Alzheimer, epilepsi, Parkinson hastalığı, polikistik over sendromu gibi durumlarda da ketojenik diyet uygulanmaktadır.
Ketojenik Diyette neler yasak?
Ketojenik diyette karbonhidrat alımı ya hiç olmamalı ya da oldukça düşük oranda olmalıdır. Bu yüzden karbonhidrat içeriğine sahip besinlerin tüketilmesi ketojenik diyette yasak. Bu besinleri ise şu şekilde sıralayabiliriz;
-Tahıl ürünleri: Buğday, arpa, yulaf, mısır, pirinç
-Baklagiller: Mercimek, kuru fasulye, nohut vb.
-Meyveler: Serbest olarak belirtilenler dışında bütün meyveler ve meyve suyu çeşitleri.
-Basit şeker içeriğine sahip ürünler: pekmez, bal, şeker içeren bütün paketli ürünler.
-Kök sebzeler: Patates, tatlı patates.
Bu besinlerin yanı sıra alkol tüketimi de ketojenik diyette yasaktır. Vodka, cin, tekila gibi alkol içecekler ketojenik diyet için uygun görünebilir. Ancak alkol tükettiğinizde karaciğeriniz enerji tüketimi için vücudunuzdaki yağı değil aldığınız alkolü yani etanolü kullanacaktır.
Ketojenik diyette neler yenir?
Ketojenik amaçta karbonhidrat alımı sınırlandırılırken protein ve yağ ağırlıklı beslenme önemlidir. Buna bağlı olarak ketojenik diyette yenebilecek besinleri şu şekilde sıralayabiliriz:
-Et ürünleri,
-Doğal yağlar,
-Yağ oranı yüksek sür ürünleri,
-Yağlı tohumlar,
-Toprak üstü ve yeşil yapraklı sebzeler.
Ayrıca özellikle sahip olduğu yüksek yağ oranı ile avokado en sık tavsiye edilen besinler arasında yer almaktadır.
Diet Box Ketojenik Diyet Paketinde Neler Var?
Sağlıklı bir şekilde kilo vermek ya da sağlığınızı korumak için ketojenik diyet uygulamak istiyorsanız Diet Box ‘ın ketojenik beslenme paketi tam size göre. Ketojenik paketimiz %75 yağ, %20 protein ve %5 karbonhidrat içeriğine göre hazırlanmıştır. Günlük 3 ana öğün 2 ara öğünden oluşmaktadır.
Diet Box ekibi olarak bu yazımızda en çok tercih edilen ketojenik diyet hangi durumlarda uygulanır, ketojenik diyette neler yasak, neler yenir ve diet box ketojenik diyet paketinde neler var soruları hakkında kısa cevaplar vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Sizde ketojenik diyet uygulayarak sağlıklı bir vücuda kavuşmak istiyorsanız ketojenik beslenme paketimiz tam size göre! Ketojenik diyet ve benzeri diyetler ile ilgili daha bilgi alabilmek için bizimle iletişime geçebilir, diğer sağlıklı beslenme paketlerimiz için sitemize göz atabilirsiniz.
Hiç yorum yok