Diyet kelimesi kimine açlığı, kimine sevdiği şeyleri yiyememe, kimine yasağı hatırlatır. Kimine ise her pazartesi başlayıpta bir türlü başar...
Diyet kelimesi kimine açlığı, kimine sevdiği şeyleri yiyememe, kimine yasağı hatırlatır. Kimine ise her pazartesi başlayıpta bir türlü başarıya ulaşamadığı bir süreci. Bu sebepledir ki kişiler fazla kilosu olduğunu kabul eder fakat başlamaya cesaret edemez. Çünkü sonuç onun için yıllarca aynı olmuştur.
Diyet kelimesinin zihinlerde oluşturduğu bu yanlış düşünceler sayesinde kişiler ya diyete başlayamaz ya da başlasa da kısa süre sonra tekrar bırakır ve psikolojik olarak yine bir travmanın içinde kendini bulur. Bu yanlış düşünceleri üzülerek ifade ediyorum ki diyetisyenler veya popüler diyet uygulamalarında ya bir besini aşırı kısıtlama veya bir besin odaklı zayıflama oluşturuyor. Şu bir gerçektir ki yasak diye ifade edilen herşeyin cezbediciliği daha çok artar.
Türk mutfağının vazgeçilmez besinlerini yasaklamak kişiye zayıflarken eziyet çektirir. Ve zayıfladıktan sonra tabi ki ilk yiyeceği besinler, yasaklanan besinler olacaktır. Hatta saldırırcasına yeme atakları gerçekleşecek ve bunun sonunda verdiği kiloyu belki de daha fazlasını geri alacak ve yeniden süreç başa dönecektir.
Günlük beslenmenizde karbonhidratlar size ilk enerji veren besin grupları olacaktır. Eğer siz karbonhidratı(ekmek,pilav,makarna,patates gibi) sıfırlarsanız evet zayıflarsınız. Fakat bu zayıflama yağ kütlesinden değil de vücut suyundan ve kaslardan olacaktır. Bir süre sonra halsizlik, yataktan kalkmayı istememe, gerginlik gibi belirtilerle sağlığınız bozulacaktır.
Uyguladığınız beslenme planının karbonhidrat, protein ve yağ oranları dengeli olmalıdır. Bu dengeyi oluşturacak, bazal metabolizma hızınızı hesaplayacak, yaş, cinsiyet, fiziksel aktivitenizi varsa hastalığınıza göre uygun beslenme planını oluşturacak tek kişi, bu işin eğitimini alan beslenme uzmanları veya diyetisyenlerdir. Yıllarca zayıflama uğruna kimi kardiyoloğun listesini uygulamış ,kimi mankenin verdiği zayıflama çaylarını içmiş, kimi spor hocasının verdiği takviye ürünü kullanmış, kimi komşusunun diyetini yapmış, kimi kendince yasaklar belirleyip onları hayatından çıkarmış, ve daha birçok örneği..
Bu listeler veya öneriler kimine ticaret kapısı, kimine ün, kimine reyting olarak dönüyor. Bu kişilerin sizlerin sağlığından daha da önemli amaçları bunlar. Dönüp baktığınızda size hiçbir faydasının olmadığını da göreceksiniz.
Zayıflarken göz tokluğu yerine karın tokluğunu önemseyelim. Yediğiniz 1 dilim baklavanın da tadı aynı, 5 dilim baklavanın da.. Aç gözlülük yapıp doyduğunuz halde yediğiniz her fazla lokma vücutta yağ olarak depolanıyor. Fakat yediğiniz şeyin porsiyonuna ve yeme sıklığına dikkat ederseniz hem herşeyden yiyecek hem de zayıfladığınızı göreceksiniz. Bu sıklığı ve porsiyonu ayarlamakta güçlük çekiyorsanız bir beslenme uzmanından yardım almanızı tavsiye ederim.
Hayal ettiğiniz kiloya gelebilmeniz temennisiyle, sağlıkla kalın.
Esma Kurt Güneş - Diyetisyen Dyt.
Hiç yorum yok