Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Son haberler

latest

Sağlıklı beslenme sağlıklı alışverişle başlar

Sağlıklı beslenmenin bir yaşam tarzı haline gelmesi için değişimin başlangıç noktası elbette mutfaklarınızdır. Doğru yiyecekleri seçmek sağl...

Sağlıklı beslenmenin bir yaşam tarzı haline gelmesi için değişimin başlangıç noktası elbette mutfaklarınızdır. Doğru yiyecekleri seçmek sağlıklı beslenmenin bir parçasıdır ve bu yiyecekleri nasıl hazırladığınız da bir o kadar önemlidir. 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç; “sağlıklı beslenme bilincinin oluşması için işe sağlıklı alışveriş ile başlamak önemlidir” diyerek alışveriş önerilerini sıralıyor.

Kazanç’a göre; Kaliteli yaşam için doğru beslenme alışkanlıklarını uygulamanız gerek. Bunun için sağlıklı bir yeme planı oluşturmalısınız. Mutfağa haftalık menüyle ilgili bir liste asarsanız; alışverişi abartmaz, ihtiyacınız olandan fazlasını satın almazsınız.

Alışveriş ciddi iştir; vakit ayırın ve etiketleri okumak için çaba sarf edin. Ambalajlı ürünlerin üzerindeki etiketler; tüketicilerin sağlığını korumada ve satın alma kararlarında etkili olur. Etiketlerde besin öğeleri, enerji değerleri, içerdikleri vitamin ve mineraller, son kullanma tarihleri, katkı maddeleri, saklama koşulları gibi birçok faydalı bilgi olur.

Alışverişi tok karnına yapmalısınız. Aç karnına yaptığınız alışverişlerde, ihtiyacınızdan fazla ürün almanız ve kalorisi yüksek yiyeceklere yönelme eğiliminiz artar. Yiyeceklerinizi planlamak, haftalık beslenme listesine uygun alışveriş yapmak biraz planlı programlı olmayı gerektirir. Programlı olmanın avantajı ise disiplinli olmaktır ve bu özellik çoğunlukla kişinin motivasyonunu artırır, başarıya götürür. Önceden alışveriş listenizi ve haftalık beslenme programını planlamalısınız. Öğünlerinizi, hem dengeli hem sağlıklı hem de sevdiğiniz yiyeceklerle oluşturmalısınız.

Buzdolabında meyve, sebze ve sağlıklı atıştırma için gerekli malzemeler elinizin altında olmalıdır. Alışverişe çıkmadan ne almam gerekiyor listesi aynı zamanda alacaklarınızı unutmamak için de önemlidir. Her gün alışveriş yapmak size vakit kaybettirebilir, haftada iki günü alışverişe ayırabilirsiniz. Alışveriş için hiç zamanınız yoksa internet üzerinden sipariş vererek çözüm bulabilirsiniz.

Yine her gün yemek yapmak yerine toplu olarak pişirmeyi deneyebilirsiniz. Mutfağınız için doğru ekipmanlar satın almalısınız bu hazırlık ve pişirme sürecini kısaltacak çok daha verimli hale getirecektir.

Genel olarak, "dengeli bir yemek", beslenmenize tüm yiyecek gruplarını, her şeyden ölçülü olarak (proteinler, karbonhidratlar ve yağlar) dahil etmeyi gerekir.

Mutfakta bize yeni ufuklar açan besinleri kullanarak sağlıklı çözümler üretip, klasik, tanıdık, bildik lezzetler yerine neler kullanabiliriz fikri birçok kişiye cazip gelir. Bazen bir gıda, sağlığa faydalı olduğu iddialarına dayalı olarak, trend haline geliyor adeta moda oluyor, lütfen araştırıcı olun, daha sağlıklı, daha ucuz alternatifleriniz olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Organik ürün satan marketler, pazarlar konusunda araştırmalar yapın. Semt pazarlarından haftalık alışveriş yapıyorsanız, meyve ve sebzeleri saklama koşullarınıza, tazeliklerini korumalarına dikkat edin. Bir mutfağın sağlıklı olmasını; kullanılan malzemeler kadar onların hazırlanması, temizlenmesi, saklanması ve pişirilmesi etkiler. Sebze ve meyvelerin vitaminlerinden en yüksek düzeyde yararlanabilmek için yıkarken, saklarken ve pişirirken özenli olun. Doğal, taze ve mevsimine uygun besinler sağlıklıdır. Her zaman taze olan makbuldür, organik olanları tercih etmelisiniz diyoruz! Çok pahalı diyorsanız en azından organik veya değil ama mevsiminde tüketmeye özen göstermelisiniz.

Günümüzün yoğun yaşayan insanı; alışveriş yaparken sorun yaşamakta, genellikle planlı alışveriş yapmadıklarından ya da ne kadar malzemeye ihtiyaçları olduğunu kestiremediklerinden, çoğunlukla buzdolaplarında aldıkları şeyleri çöpe atmaktalar. Aslında hayatımıza her geçen gün pek çok kolaylaştırıcı çözümler ekleniyor. Teknolojiden, internet üzerinden alışveriş yapmanın kolaylıklarından yararlanmak yaygınlaşıyor. Son yıllarda market raflarında daha fazla görmeye başladığımız dondurulmuş ürünlere, ayıklanmış paketlenmiş salatalara, pişmeye hazır sebzelere talep, zamandan tasarruf edilmesi ve kullanım pratikliği açısından, her geçen gün artıyor.

Nasıl alışveriş yapmalıyız! Elinizin altında sağlıklı beslenmenize katkı sağlayacak, atıştırmalık olarak fındık, badem, ceviz gibi sağlıklı kuruyemişleri, kuru kayısı ve kuru incir gibi kuru meyveleri, kepekli grisini veya bisküvileri bulundurmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Alternatifleri arttırmak mümkün, muz, elma, mandalina, armut gibi çantada kolay taşınabilir bir meyve ile birlikte yoğurt veya süt pratik ara öğün seçeneğidir. Salatalık, kırmızıbiber ve havuçları soyup çubuklar haline getirip yanında yoğurt ve baharatlarla hazırlayacağınız düşük kalorili bir dip sos sağlıklı atıştırmalık tercihleriniz arasında yer alabilir.

Eve pratik pişirebileceğiniz besinler satın almayı unutmayın. Elinizin altında yumurta, hindi, balık, et, makarna, bulgur gibi kolay pişebilecek besinler bulundurun. Kıyma kullanmak için oldukça pratiktir ama çabuk bozulur, aldığınız kıymanın tamamını tüketemeyecekseniz, pişirip küçük kaplara bölerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Hatta soğan ve domates ilave ederek pişirirseniz yemek yaparken size zaman kazandıracaktır. Önceden haşladığınız baklagilleri buzluğunuzda saklayabilirsiniz. Hiçbir şey yapamadığınızda onları bol yeşillikli bir salataya ilave edebilirsiniz. Süt, yoğurt, ayran, peynir gibi besinleri son kullanma tarihlerine dikkat ederek düzenli satın almalı ve muhafaza koşullarına dikkat etmelisiniz. Sütü mutlaka buzdolabının iç raflarında saklayın. Son kullanma tarihi ne olursa olsun süt kutusunu açtıktan sonra en fazla 3 gün içinde tüketmelisiniz.

Meyve ve sebze alışverişi yaparken, sepetinizi yeşil, kırmızı, mor, turuncu ve sarı renkte olanlarla doldurun. Bu canlı ve koyu renkler onların güçlü antioksidan özellikler taşıdığını gösterir. Meyve ve sebzelerin taze olması önem taşır. Onları uzun süre saklamak için özen göstermeniz gerekir. Nem çürümeyi hızlandırdığı için, meyveleri önceden değil, yiyeceğiniz zaman yıkayın. Meyve ve sebzeleri bir arada tutmayın. Çünkü bazı meyveler yanındaki sebzelerin daha çabuk bozulmasına neden olur.

Market alışverişlerinizde dondurulmuş sebzeleri; ayıklama için vakit harcamadan, çözdürmeyi beklemeden kullanma imkânı sunmaları ve kısa sürede pişmeleri ile tercih edebilirsiniz. Pratik hazırlanma özelliği ve kolay ulaşılabilirlik, bugün 7/24 yaşanan hızın, tempolu yaşamın egemen olduğu toplumda zaman değerli bir unsur olduğundan önem kazanmaktadır. Bu nedenle tüketiciler; hazırlaması kolay besinleri tercih etmektedirler.

Evde tam tahıllı ekmek bulundurursanız peynirli bir tost veya sandviç yapabilirsiniz. Bir dilim çavdar ekmeği, peynir, domates-salatalık-biraz yeşillik, iki ceviz ve bir küçük kutu sütle kahvaltınız dörtdörtlük olur. Kutu sütler, kutu yoğurtlar, yumurta, yulaf, kahvaltılık gevrekler, müsliler, pratik kahvaltı seçenekleridir.

Beslenmede sağlıklı ürün seçimi kadar gıdaların uygun şekillerde saklanması da önemlidir. Yiyecek saklamak için bu amaçla hazırlanıp satılan saklama kaplarını tercih etmelisiniz.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Hiç yorum yok

Sosyal Sorumluluk Projesi
Net Gazete Haber| Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |