Pek çok insan çalışırken doğru beslenmeye fırsat bulamadığından yakınır. Fazla kiloların yegane suçlusu da çoğunlukla uzun süren çalışma s...
Pek çok insan çalışırken doğru beslenmeye fırsat bulamadığından yakınır.
Fazla kiloların yegane suçlusu da çoğunlukla uzun süren çalışma saatleri olarak gösterilir. Oysa çalışırken de doğru beslenmek ve kilo almak yerine fazla kilolardan kurtulmak mümkün.Günümüzde kilo sorunu yaşayan kişilerin artması, obezitenin sürekli gündemde olması ve sürekli herkesin yeni mucize diyetlerin peşinde koşmasının en önemli sebeplerinden biri egzersiz yapma alışkanlıklarında ve günlük hareketlerimizde azalmadır. Teknolojinin gelişimi ile çalışanların masa başında geçirdiğimiz zaman artmaktadır.
Özellikle uzun çalışma saatlerini ofiste oturarak geçiren çalışanlarda obezite görülme sıklığı her geçen gün artıyor. Bunun en önemli nedenlerinden arasında uzun süre hareketsiz masa başında oturmanın yanı sıra, özellikle toplu çalışma alanlarında aralarda atıştırılan abur-cubur besinlerin birbirine ikramları, öğle yemeğini masada fast food tarzı yağlı ve kalorili besinlerden oluşan bir mönüyle yapma, masada su yerine sürekli çay, kahve, meşrubat tarzı besinleri tüketme, ofis içerisinde ara öğün bulundurmama, toplantıların sık ve uzun saatler alması sonucunda ara veya ana öğünleri atlama gibi birçok neden sayılabilir.
Ofiste Masa Başında Çalışanlara Öneriler
• Mümkünse öğle yemeğinizi telefon ile sipariş etmeyiniz, yakın bir restorana giderek öğle yemeği saatinde hareketimizi arttırmış oluruz.
• Öğle yemeğinde ofis dışına çıkamıyorsak, telefonda vereceğimiz yemek siparişinde yemeklerin yüksek yağ ve kalori içermemesine dikkat edelim, kepekli sandviç, ton balıklı salata, ızgara köfte salata, kepekli tost ayran tarzında mönüler tercih ediniz, pizza, hamburger tarzı yemekler hem yüksek kalorilidir hem de öğleden sonra iş veriminizi düşürür.
• Her 15 dk bir omuz, kol ve bacaklarınızı hareket ettiriniz, mümkünse ofiste yapılabilecek egzersizleri gün içerisinde birkaç kez uygulayınız.
• Çay, kahve, meşrubat tarzı içecekleri tüketmek yerine masanıza şık bir sürahi alınız ve bol bol su tüketiniz. Çay ve kahve yerine ise bitki çaylarını tercih ediniz. Özellikle stresi azalttığı için rezene ve bağışıklık sisteminiz için adaçayı, ıhlamur tercih ediniz
• Çalışırken herhangi bir şey gerekli olduğunda masadan kalkarak siz alınız, iş arkadaşlarınızla iletişimi telefonla yapmak yerinizden kalkarak siz yapınız. Bu küçük hareketler bile gün içerisinde harcadığınız enerjinin artmasına sebep olacaktır.
• İş yerine gelip-giderken özel aracınızı değil servisi kullanınız ve servisten evinize 2-3 durak önce inip-bininiz, bu tür 15-20 dk yürüyüşler günlük egzersizimizin artmasına sebep olacaktır.
• Çekmecenize kuru kayısı, incir, grisini, kepekli bisküvi, ceviz, fındık tarzı bozulmayan ve koku yapmayan gıdalar koyunuz. Metabolizma hızının hızlanması ve çok acıkıp bir sonra ki ana öğünde fazla miktarda yememizi engelleyen ara öğünlerdir, bu yüzden bu tür besinler elinizin altında olsun ve 3-4 saatte bir bu tür besinleri atıştırınız.
• Toplantı esnasında veya ofiste yiyecek bir şeyler yemeniz mümkün değilse ara öğün olarak tam sütten yapılmış kafeinsiz kahve tercih edebilirsiniz.
• Öğle yemeğinde karbonhidratlı, ağır gıdalar yerine hafif ve düşük kalorili yemekleri tercih ediniz. Özellikle salata ve protein içeren bir besin sizi uzun süre tok tutacak, atıştırmanızı engelleyecek ve öğleden sonra daha verimli çalışmanıza sebep olacaktır.
• Öğle yemeğinde kan şekerini hızla yükselten glisemik indeksi yüksek gıdalardan uzak durunuz, örneğin makarna yerine bulgur pilavı, beyaz ekmek yerine kepek ekmek v.b tercihler yapınız.
• Tatlı özellikle hamurlu tatlıları tüketmeyiniz, tatlı yemek isterseniz 1-2 bisküvi veya meyve tarzı besinlerle tatlı isteğinizi geçiştiriniz.
Ofis Çalışanları İçin Örnek Mönü
Sabah:
1 adet kepekli tost + bitki çayı
veya
6-7 kaşık buğday gevreği + 1 bardak süt + 2 adet ceviz
Ara:
3 adet kuru kayısı
Öğle:
100 gr ızgara et / tavuk / balık, 1 tatlı kaşığı zeytinyağlı mevsim salatası, 2-3 kaşık zeytinyağlı sebze yemeği, 1-2 dilim kepek ekmek
veya
1 tatlı kaşığı zeytinyağlı ton balıklı / tavuklu veya peynirli salata
veya
2 porsiyon meyve + 1 kase yoğurt veya Ton balıklı / peynirli / tavuklu kepekli sandviç + ayran
Ara:
1-2 porsiyon meyve veya 3-4 kepekli bisküvi+1 dilim peynir
veya
1/2 simit +ayran veya 1 kepekli tost
veya
1 bardak süt+1-2 grisini
Akşam:
1 tabak sebze yemeği veya kurubaklagil yemeği veya sebzeli et sote, 4-5 kaşık bulgur pilavı veya 1 dilim kepek ekmek, bol salata, 1 kase yoğurt
Gece:
1-2 porsiyon meyve
Hiç yorum yok