Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Son haberler

latest

Light ürünler gerçekten zayıflatıyor mu?

Rejim yaparken açlığımızı bastırdığımız ya da kilo almamak için tercih ettiğimiz light ürünler, gerçekten işe yarıyor mu? Diyetteyseniz ya...

Rejim yaparken açlığımızı bastırdığımız ya da kilo almamak için tercih ettiğimiz light ürünler, gerçekten işe yarıyor mu?

Diyetteyseniz ya da kilonuzu korumak için yediğinize, içtiğinize önem veriyorsanız, hafif beslenme ve light gıdalara dair bilmek istediklerinizi uzmanlar sizin için anlattı.

İngilizce hafif anlamına gelen ama orijinal haliyle dilimize yerleşen 'light', özellikle diyetlerin vazgeçilmez gıdaları için sık kullandığımız bir sözcük. "Beslenme biliminde light gıda ya da light besin denildiğinde enerji içeriği acısından referans ürünlere göre daha az kalori içeren ürünler akla gelir" diyor beslenme ve diyet uzmanı Turgay Köse. Bir ürünün light olabilmesi için sahip olması gereken özelliği, enerji içeriğinin referans ürünlere göre en az yüzde 25 oranında düşürülmesi olarak açıklıyor. "Bu durum genelde şeker ve yağ içeriğinin kısıtlanması ile gerçekleşir" diyor.

Beslenme ve diyet uzmanı Gizem Şeber de Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nün tanımlamasına göre, 100 gram katı gıdanın 40 kalorinin altında enerji içeriyorsa düşük enerjili, 3 gramdan az yağ içeriyorsa düşük yağlı, 0,5 gramdan az yağ içeriyorsa da yağsız ürün olarak kabul edildiğini anlatıyor. Light, yani düşük enerjili ya da düşük yağlı gıdaların yedi yaşından büyük, sağlıklı herkes tarafından tüketilebileceğini belirtiyor Gizem Şeber. Ancak hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıkları olan kişilere, bu tür ürünleri tüketmeden önce mutlaka etiket kontrolü yapmalarını öneriyor. "Çünkü light ürünler yağdan kısıtlandığı halde yüksek şeker veya tuz içeriyor olabilir" diyor. Annelerin özellikle yanlışa düştükleri bir konu da yedi yaş altındaki çocuklarım light süt ürünlerine yönlendirmelerini gösteriyor. "Bu yaş grubu çocukların beyin gelişimi için light süt ürünlerinde bulunmayan doymuş yağ asitlerine de gereksinimi var" diyor.

"Daha çok kadınlar light yiyor"

Turgay Köse, özellikle ilkbahar ve yaz mevsiminde light ürün tüketiminde biraz daha artış yaşandığını, bu gözleminin de kışın kat kat giyinerek saklanan fazla kiloların yazın ortaya çıkmasından endişe edenler üzerinde yoğunlaştığım belirtiyor. Gizem Şeber de görünüm ve estetiğe verdikleri önem ve kilo kontrolünde daha bilinçli ve istekli olmaları nedeniyle light ürünleri daha çok kadınların tercih ettiği gözlemini aktarıyor. "Ülkemizde erkekler arasında light ürünlerin daha az tercih edildiğini görüyoruz. Bu da aslında light ürünlerle ilgili erkeklere yapılan sosyal baskının sonucudur" diyor. Turgay Köse ise son dönemlerde ürün yelpazesindeki artış ve erkeklerin fit görünmek, formuna önem vermek adına beslenme ve yaşam tarzlarına dikkat etmeleri sonucu, light gıdaların onlar tarafından da sıklıkla tercih edilen alternatifler haline geldiğini belirtiyor.

Çoğunlukla kadınların ama neticede herkesin tercihi gıdalarla ilgili asıl, "Light ürünler kilo vermede etkili mi?" sorusu önemli gibi görünüyor. "Light ürünlerin lif, yani posa içeriği daha fazla olduğu için doygunluk hissi daha da uzun süre devam ediyor. Bu nedenle kilo verme konusunda kişiye destek olacaktır" diyor Turgay Köse.

"Light ibaresine güvenin"

Markası, fiyatı ne olursa olsun süt ürünlerindeki light ibaresine kesinlikle güvenilebileceğini vurgulayan Köse, süt ürünlerinde, içermiş olduğu yağ miktarının teknolojik yöntemlerle azaltıldığını, besin değerinde hiçbir azalma oluşmadığını belirtiyor. "Örneğin yağsız (light) süt ile tam yağlı süt kıyaslandığında 1,75 kat enerji, 16,5 kat yağ ve 7 kat kolesterol farkı görülür. Öte yandan içerdiği vitamin ve mineral değerlerinde hiçbir farklılığın olmaması, light sütü üstün kılan en önemli özelliklerden biridir" diyor.

Gizem Şeber de sağlıklı yaşam için peynir, yoğurt ve sütün light olanlarının tercih etmenin önemine değinerek, "Günlük alınan doymuş yağ miktarını azaltmak, kalp damar sağlığını korumak, yüksek yağ alımına bağlı oluşabilecek kanser riskini önlemek ve kilo kontrolü için önemlidir" diyor. Ayrıca diyabet ve kalp-damar hastalarının mevcut yaşam kalitelerini yükseltmek ve menopoz dönemindeki kadınların kemik sağlığını korumak amacıyla light süt ürünlerini tercih etmelerinin önemini vurguluyor. Ve Şeber'den bir hatırlatma: "Light süt ürünleri kemik sağlığı için çok önemli olan kalsiyum açısından daha zengin." Beslenme ve diyet uzmanı Fatma Yıldız Arslan ise farklı seçenekler sunuyor "Tabii yağlı peynir yerine az yağlı tercih edilmeli. Ama kendinizi süt, yoğurt ve peyniri yağsız seçerek ağız tadına aykırı yiyecekleri tüketmeye zorlamak yerine hamur işleri, kızartmalar ve diğer abur cubur yiyecekleri diyetten çıkararak beslenmek daha sağlıklı olacaktır."

Hafifleme kuralları

Hafif beslenme, yağ ve enerji içeriği düşük olan light gıdaların yanı sıra özellikle yaz mevsiminde sindirim sistemi sorunları yaşamamak İçin dikkatli olmayı da içeriyor. Beslenme ve diyet uzmanı Gizem Şeber, kızartma ya da kavurma yöntemiyle pişirilmiş yiyeceklerden ve yüksek yağlı atıştırmalıklardan kaçınmak gerektiğini belirtiyor. Ayrıca dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor

• Az ve sık beslenin. Bu, yaz mevsiminde oluşabilecek iştahsızlıklara bağlı istenmeyen kilo kayıplarını azaltacaktır.

• Terle artan sıvı kaybını karşılamak üzere günde 2,5–3 litre sıvı tüketin. Su, ilk tercih edeceğiniz içecek olsun. Ayrıca taze sıkılmış meyve suları, doğal maden suları ve ayran da tüketebilirsiniz.

• Yaz aylarında sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin.

• Yağsız et çeşitleri, tam tahıl ürünleri ve az yağlı süt ürünleri de beslenme düzeninizde mutlaka bulunmalı.

"Nasılsa light, bol bol yerim" yanlışı

Light ürünlerin tek başlarına obeziteye çözüm olamayacağı konusunda birleşiyor uzmanlar. Gizem Şeber, light ürünlerin üretim mantığını sağlığı korumak ve geliştirmek amacıyla günlük alman kalori, yağ ve doymuş yağ miktarını azaltmak olarak açıklıyor. Dolayısıyla doğru tüketilen light ürünlerin zayıflama döneminde ve kilo koruma basamağında kişiye yardımcı olabileceğini, ancak doğru tüketilmezse bu ürünlerin kilo vermenin aksine kilo almaya yo] açabileceğini belirtiyor. "Ülkemizde light ürün konusunda yapılan hata, bu ürünlerin hiç kalori içermediğini düşünerek sınırsızca tüketmek. Oysa unutulmamalı ki kalorisi olmayan besin yoktur" diyor.
Fatma Yıldız Arslan da light besinlerin kalorisi yok düşüncesiyle bol bol tüketilmesi ve vücudun ihtiyacı olan besinlerin yerine tercih edilmesinin, hatalı bir beslenme örüntüsüne neden olabileceğini belirtiyor. Light ürünlerin sadece alınan kalorinin düşmesini sağlayabileceğini belirten Arslan, bir tercih sunuyor "34 adet diyet bisküvi, ortalama ince bir dilim ekmekle veya beş yemek kaşığı kuru baklagille aynı kaloriyi taşır. Doğal ve içindeki besin değeri açısından zengin olan kuru baklagillerin tercih edilmesi daha isabetlidir."

Hafif tarifler

"Bir yemeği hafif hale getirmek için içine konan etin yağsız olmasına, yağın az, konmasına ve unlu terbiye yapılmamasına, kızartma ve kavurma işlemi olmamasına özen göstermeli" diyor Fatma Arslan. Gizem Şeber de ızgara, haşlama ve fırında pişirmeyi öneriyor. "Örneğin light makarna hazırlamak için piyasada bulunan kepekli makarnaları tercih edebilirsiniz. Yağsız pişirdiğiniz makarnayı doğranmış çiğ veya hafif haşlanmış sebzelerle karıştırarak hazırlayacağınız makarna salatası, son derece hafif ve düşük kalorili olacaktır" diyor. Light kurabiye ve tatlı yapmanın temel kuralı olarak şeker yerine tatlandırıcı, beyaz un yerine tam buğday unu kullanmanın daha sağlıklı olacağını vurguluyor.

Kabak yemeği

Beslenme ve diyet uzmanı Fatma Yıldız Arslan'ın tarifi:
1 kg kabakla yapılan bu yemekte, önce yıkanan kabaklar küçük parçalara ayrılıp tencereye konulur. Üzerine hepsi çiğden olmak üzere yağsız kıyma, kuru soğan, domates, dereotu, sarımsak, iki yemek kaşığı sıvı yağ ile tuz, karabiber ilave edilir. Bir bardak su konularak kısık ateşte 20 dakika pişirilir. Yemek yoğurtla servis edilir.

Kup tramisu

Beslenme ve diyet uzmanı Turgay Köse'nin tarifi
(6 kişilik): (Enerji miktarı 146 kkal / 1 porsiyon)
Malzemeler: 10 adet kedidili bisküvi, 1 tatlı kaşığı granül kahve, 1 yemek kaşığı likör, 1 su bardağı yağsız süt,1l yemek kaşığı kepekli un, 1 kutu light labne peyniri, 1 paket vanilya, 1 su bardağı toz tatlandırıcı, 2 yemek kasığı kakao.
1 çay bardağı sıcak su ile hazır kahve ve likör karıştırılır. Elde edilen karışımla kedidilleri ayrı bir kapta ıslatılıp 5 dakika kadar yumuşamaları beklenir. 6 adet kedidili ikiye bölünerek kuplara yerleştirilir. Krema için yağsız süt ve 1 kaşık un koyulaşıncaya kadar kısık ateşte karıştırarak pişirilir. Ateşten indirildikten hemen sonra light labne peyniri, vanilya ve toz tatlandırıcı bu karışıma eklenir. Hazırlanan kremanın yarısı ile kedidillerinin üzeri kaplanır. Daha sonra kalan 4 kedidili eşit şekilde kuplara paylaştırılır ve kremanın üzerine dizilir. Son olarak kuplar kremanın kalanıyla kaplanır ve üzerlerine çay süzgeci yardımıyla kakao serpilerek süsleme tamamlanır. Buzdolabında soğuduktan sonra düşük enerjili tatlı, servise hazır hale gelir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Hiç yorum yok

Sosyal Sorumluluk Projesi
Net Gazete Haber| Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |