Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Son haberler

latest

Libio Diyeti ile cinsel sağlık

Beslenme stilimizin sağlığımızla olan ilgisi yadsınamaz bir gerçek. Aslında ne yediğimiz ne olduğumuzu ciddi anlamda etkiliyor. Sağlıklı vüc...

Beslenme stilimizin sağlığımızla olan ilgisi yadsınamaz bir gerçek. Aslında ne yediğimiz ne olduğumuzu ciddi anlamda etkiliyor. Sağlıklı vücut ağırlığında olmamız, diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol gibi sağlık sorunlarından ve hastalıklardan korunmamız beslenme tarzımıza bağlı. Tabi ki beslenme tarzımız cinsel sağlığımızı da etkiliyor. Bazı besinlerin diğer besinlere göre libidoyu arttırıcı etkisi olduğu biliniyor. 

Libido arttırıcı besinleri 2-4 hafta arasında düzenli tüketmenin özellikle kadınlarda cinsel isteği arttırıcı yönde sonuç vereceği biliniyor. Libidoyu arttırmanın yolu ise testesteron seviyesini arttıran besinlere günlük beslenme düzenimizde yer açmaktan geçiyor. İşte Diyetisyen & Yaşam Koçu Gizem Şeber'in libidoyu arttırmaya yardımcı beslenme önerileri ve yardımcı örnek menüsü.

Proteini eksik bırakmayın: Proteinin libido üzerindeki olumlu etkilerine dair araştırmalar devam etse de, günlük aldığımız kalorinin en az %25’inin proteinden sağlanması gerekiyor. Bu da günde en az 100 gram et veya tavuk veya balık ve 1-2 bardak süt ürünü tüketmek ile sağlanabilir. Yani libidonuzu arttırmak istiyorsanız günde en az 3 köfte kadar et, tavuk veya balık ve 400 gram kadar süt, yoğurt veya ayran tüketmeniz gerekiyor.

Çinko: Çinkonun yeterli alımının cinsel sağlık açısından çok önemli olduğu biliniyor. Testesteronu östrojene çeviren enzimin işlevini azaltan bu mineral, en çok peynir, yumurta sarısı, balık, ayçekirdeği ve diğer kuruyemişler, tavuk ve yulaf, çavdar, tam buğday gibi tam tahıllarda bulunuyor.

Magnezyum: Bu mineral serbest testesteronu bağlayan hormonun etkisini azaltmakta etkili. Kuruyemişler, soya fasulyesi, tam tahıllar magnezyumun zengin kaynakları olmakla birlikte; kakao, muz, avokado, peynir, yumurta, patateste de magnezyum minerali yer alıyor.

Balık ve balık yağı: Beyinden dopamin salgısının artmasının özellikle kadınlarda cinsel isteği arttırabileceğine dair çalışmalar var. Bunların ışığında dopamin salgısını arttıran balık yağının cinsel sağlık için önemli yeri olduğu ortaya çıkıyor. Haftada 2-3 kez ızgara veya fırında balık tüketmek, libidoya yardımcı. Balık tüketemeyen kişiler ise doktora danışarak omega-3 desteği alabilirler.

Şekerli besinlerden kaçının: Şekerli besinler genelde seratonin seviyesinin birden artmasına neden olabiliyor. Yüksek seratonin seviyeleri ise düşük libido ile ilişkilendiriliyor. Beyaz şeker içeren besinleri beslenmenizde limitlemeye çalışın.

Trans yağ asitlerinden kaçının: Sağlık üzerinde olumsuz etkileri saymakla bitmeyen trans yağ asitlerinin libidoyu da azalttığı düşünülüyor. Bu nedenle işlenmiş gıdalar konusunda dikkatli olmalısınız. Paket ürünlerin etiket bilgilerini kontrol ederek trans yağ asidi içerip içermediğini öğrenebilirsiniz.

LİBİDO ARTTIRMAYA YARDIMCI ÖRNEK MENÜ
(25-35 YAŞ arası, hiçbir sağlık problemi olmayan, fiziksel aktivite düzeyi orta kadınlar için örnek menüdür. Beslenme programı parmak izi gibidir, sadece kişiye özel düzenlenmelidir.)

KAHVALTI: Lor peynirli otlu omlet (az sıvıyağ ile pişirilmiş)
2 dilim tam buğday ekmeği
İstenirse bol söğüş sebze
Şekersiz bitki çayı
Ara öğün: 1 adet meyve veya 4 adet kuru erik
1 kutu probiyotik yoğurt

ÖĞLE: 1 porsiyon ızgara tavuk göğüs
Soya filizli, avokadolu yeşil salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
2 dilim tam buğday ekmeği veya 3 kaşık integral makarna
Ara Öğün: 1 su bardağı süt veya yoğurt
4-5 yemek kaşığı yulaf ezmesi
10 adet fındık veya badem veya 2 adet tam ceviz

AKŞAM: 1 adet ızgara balık
Sotelenmiş mevsim sebzeleri
1 adet fırında patates
Mevsim salatası (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile)
Ara öğün: 1 çay bardağı dolusu tuzsuz ay çekirdeği
1 küçük boy muz

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Hiç yorum yok

Sosyal Sorumluluk Projesi
Net Gazete Haber| Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |