Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Son haberler

latest

Kilo verdiren 7 yasaklı yiyecek!

Diyet yapanların yasaklı yiyecekler olarak bildikleri için beslenme planlarından çıkardıkları 7 yiyecek gerçekte kilo vermeye yardım edebili...

Diyet yapanların yasaklı yiyecekler olarak bildikleri için beslenme planlarından çıkardıkları 7 yiyecek gerçekte kilo vermeye yardım edebilir. İşte, uzak kalmak zorunda olmadığımız o yiyecekler…

Ekmek, makarna, patates ve fındık ezmesi gibi çok sevdiğimiz ama diyet için yasaklılar listesinde olduğunu bildiğimiz yiyecekleri hayatımızdan çıkarmak zorunda değiliz. Çünkü beslenme uzmanları kilo vermek isteyenlerin aşırı yeme isteklerini kontrol altına almalarına yardım eden ya da göbek yağlarıyla savaşan ve kilo verdiren bu yiyeceklerden uzak kalmalarının yanlış olduğunu söylüyor. İyi haber, değil mi?

Kilo vermek için önemli olan, porsiyonları abartmamak, kaliteli ve besleyici yönden zengin besinleri seçmek! İşte, diyet yapanların uzak durdukları ama aslında zayıflamaya destek olan o yiyecekler ve neden onlardan uzak durulmaması gerektiğine dair bilgiler…

Ekmek
Ekmek, aşırı yeme isteğini dizginleyen beyin kimyasallarını destekleyen karbonhidratları içerir.

Mutluluk hormonu serotonin yapımında rol oynayan harika bir karbonhidrat kaynağıdır. Serotonin seviyesi arttığında kendinizi rahatlamış, mutlu, iştahınız azalmış hissedersiniz. Serotonin seviyeniz azaldığında da depresif ve sinirli hissedersiniz, ki bu da sizi aşırı yemeye sevk eder.

Unutmayın, en sağlıklı olanı tam tahıllı ekmektir.

Makarna
Pişmiş makarna ve pirinç, yüzde 70 su içerir. Sıvı yönünden zengin gıda tüketmek, kuru gıdalara kıyasla daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Tıpkı ekmek gibi makarnanın da içerdiği karbonhidrat, aşırı yeme isteğini dizginleyen serotonini destekler. Tüketilmesi gereken makarna miktarı, pişmiş olarak yarım fincan ya da dondurma kaşığı kadardır.

Makarna alırken kepekli olanından almaya dikkat edin ve ızgara tavuk ile sebze ekleyerek tabağınızdaki yemek miktarını artırın.

Patates
Bu sebze belki de en fazla yanlış anlaşılan sebzelerdendir. Kızartılmış ya da kremayla pişirilmiş patates kilo vermenize yardım etmez. Ama kaynatılmış ya da fırınlanmış patatesin nişastası vücuttaki suyu ve şişkinliği emer. Dondurulmuş patateste, nişastanın kristalize olması hazmı zorlaştırır. Dirençli nişasta bağırsaklarda mayalanır, vücudun karbonhidratları yakma kabiliyetini bloke eden yağ asitleri oluşturur.

Unutmayın, tüketilmesi gereken ideal patates miktarı bir yumruk kadardır.

Fıstık ezmesi
Uzmanlar, sağlıklı yağlar yönünden zengin olan fındık ezmesinin göbek yağlarını azalttığını söylüyor.

Çalışmalara göre, tekli doymamış yağ asitleri (fıstık ezmesi ve fındıkta bol miktarda bulunur) karın bölgesinde birikmiş yağları azaltır, kalori yakımını destekler, kilo vermeyi teşvik eder. Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, haftada iki ya da daha fazla kez fındık ya da fıstık ezmesi yiyen kadınlar daha nadir tüketenlere göre daha az kilo alırlar.

Fıstık ezmesi içeren atıştırmalıklar, sadece karbonhidrat içeren ve 30 dakika tok tutan atıştırmalıklarla kıyaslandığında 2,5 saatten daha uzun süre tok kalmaya yardım eder. Çünkü fındık, fıstık tokluk hissini korurken, karbonhidratlar sadece yeme hissini tatmin eder.

Unutmayın! Fındık ya da fıstık ezmesi çok yüksek kalori içerir, bu nedenle sadece 2 yemek kaşığı kadar tüketmek gerekir.

Peynir
Peynir, kalori ve yağları yakan harika bir kalsiyum kaynağıdır.

Her 30 gramda 100 kalori ve yaklaşık 5 gram yağ içeren peynir, çoğunlukla yenmeyecekler listesinin başında gelir. Oysa araştırmalara göre peynirin içerdiği kalsiyum, kalori ve yağ yakma kabiliyetini geliştirir. Bu mineral, kalsiyum metabolizmasını düzenleyici, özellikle hipokalsemiyi düzeltici bir metabolit olan “calcitriol” artırımını tetikler.

Yapılan çalışmalarda, kalorisi azaltılmış diyet yapan kişilerin günde ekstradan 300 ila 400 mg kalsiyum kaybettikleri ortaya çıktı. Kalsiyum yönünden zengin beslenmenin kalsiyum takviyesi almaktan daha etkili olduğunu söyleyen bilim insanları peynirin her 30 gramında yaklaşık 200 mg kalsiyum bulunduğunu belirtiyor.

Beslenme uzmanları 50-60 gram kadar peynir porsiyonu ve özellikle light peynir çeşitlerini tüketmenin daha az kalori anlamına geldiğini söylüyorlar.

Siyah çikolata
Acı çikolata olarak da bildiğimiz bitter çikolata, aşırı yeme isteğini önleyici bir gıdadır. Ama çoğu insan kilo almamak için çikolatadan tamamen uzak durmaya çalışır. Uzmanlar, kilo almamak için kendinizi çikolata yemekten mahrum bırakmamanız gerektiğini söylüyor.

Hem yapılan çalışmaya göre çikolata yeme fikrini aklından uzaklaştırmaya çalışanların, bunu dert etmeyenlere kıyasla iki ya da üç kez daha fazla yediklerini ortaya çıkardı.

Koyu çikolatanın sütlü çikolataya göre daha tatmin edici olduğunu söyleyen uzmanlar, yediğiniz çikolata miktarına dikkat etmeniz gerektiğini de belirtiyorlar. “Herhangi bir çikolatayı televizyon karşısında aç kurt gibi yemektense, iyi kalite bitter çikolatayı yavaşça, tadını çıkararak yiyin” diyorlar.

Meyve
Tatlı isteğinizi en az kalori içeren tatlı seçeneği olarak meyvelerle yatıştırın.

Diyet yapan çoğu kişi bu düşük kalorili yiyecekleri ihmal edebiliyor. Brezilya’da yapılan bir çalışma, her zamanki öğünlerine ve atıştırmalıklarına üç tane küçük elma ilave eden kadınların hiç diyet yapmadan 10 hafta içinde iki kilo verdiklerini ortaya koydu.

Meyve, doğal şeker früktozu içermesine rağmen kan şekeri seviyesini çay şekerindeki gibi yükseltmez. Ayrıca su miktarı fazladır, lif doludur ve düşük kalorilidir.

Günde üç porsiyon taze meyve tüketebilirsiniz ancak yüksek kalorili meyve sularını tercih etmeyin. Bir kap taze kavun ortalama 50 kalori, üzüm 60 kalori, turunçgiller 75 kaloridir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

1 yorum

Sosyal Sorumluluk Projesi
Net Gazete Haber| Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |