Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Son haberler

latest

Antep Fıstığı Faydaları Nelerdir? Yetiştirme Koşulları Nelerdir?

Dünyanın çok fazla yerinde yetiştirilen bir kuruyemiş türü. Ancak Ortadoğu bu kuruyemişin anavatanıdır. Türkiye’de Gaziantep, Siirt, Şanlıur...

Antep Fıstığı Faydaları Nelerdir? Yetiştirme Koşulları Nelerdir?
Dünyanın çok fazla yerinde yetiştirilen bir kuruyemiş türü. Ancak Ortadoğu bu kuruyemişin anavatanıdır. Türkiye’de Gaziantep, Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Diyarbakır’da antep fıstığı yetişiyor. Dünyada da antep fıstığının yetiştiği çok fazla yer bulunuyor. 

Türkiye, Hindistan, Irak, Meksika Amerika, Çin Ve Yunanistan bu ülkeler arasında yer alıyor. Antep fıstığı Şam fıstığı olarak da biliniyor. Bu şekilde bilinmesinin nedeni Antep fıstığının kökeninin Ortadoğu’ya dayanmasından kaynaklanıyor.

Antep Fıstığının Yetiştirme Koşulları Nelerdir?

Antep fıstığının bir ağacı bulunuyor. Bu ağaç ülkemizde Gaziantep, Siirt, Şanlıurfa’da bulunuyor. Antep fıstığı ağacının ekildiği toprağın sahip olduğu özellik büyük bir önem taşıyor.

Bununla birlikte yetiştirmek için sulama ve ağaç bakımı da ürünün verimi için önem taşıyor. Antep fıstığının yeri ekonomik olarak da büyüktür. Antep fıstığının fiyatı yıla, hasat durumuna göre farklılık gösteriyor.

Antep Fıstığının Faydaları Nelerdir?

Bu kuruyemişin çok sayıda faydası da bulunuyor. Antep fıstığının sahip olduğu faydalar arasında damar sağlığına iyi gelen L-arginin arter genişletici özelliği bulunuyor.

o Antep fıstığı uzun süre tok kalmayı sağlıyor. Yemekten sonra kan glikoz konsantrasyonlarının düşmesine etki ediyor.
o Antep fıstığı Omega yağ asitleri bakımından da zengin.
o Antep fıstığı kalp hastalıkları riskini yarı yarıya indiriyor.
o İçinde B6 vitamini bulunuyor. B6 vitamini sinir sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Bu sayede hastalıklara yakalanma riskiniz azalıyor.
o İçeriğindeki A vitamini kemik gelişimine katkı sağlarken kanseri de önlüyor.
o Antep fıstığı bunun gibi daha çok sayıda faydayı içinde barındırıyor.

Antep Fıstığı Ağacı Nerede Yetişiyor?

Bu ağaç dünyada en fazla Orta Asya ve Orta Doğu’da yetişiyor. İklimi soğuk olmayan bölgelerde yetiştiği için Türkiye’de de yumuşak bir iklime sahip olan Güney Doğu Anadolu’da antep fıstığı ağacı yetişiyor.

Antep Fıstığı Ağacı Özellikleri

Bu ağacın sahip olduğu çok sayıda özellik bulunuyor. Bunların en başında ağacın kavuğunun darbelere karşı oldukça dayanıklı olması geliyor.

Bir Antep fıstığı ağacının boyu yaklaşık 10 metreye kadar dayanıyor. Bu meyve oldukça fazla meyve veriyor. Sağlık bir Antep fıstığı ağacı yılda 50 kilo Antep fıstığı veriyor.

Bu ağaç sahip olduğu geniş yapraklarla da dikkat çekiyor. Antep fıstığı ağacının yapraklarının genişliği 10-20 cm arasında değişim gösteriyor.

Antep Fıstığı Ağacının Bakımı Nasıl Yapılır?

Bir Antep fıstığı ağacının bakımı çok önemlidir. Yeterli bakım almazsa ağaç meyve vermeyebilir. Antep fıstığı ağacının bakımı için öncelikli olarak toprağın sülfür ve fosfat değerlerinin kontrol edilmesi gerekiyor. 

Bunun sonucunda da gerekli olacak şekilde gübre takviyesi yapılması gerekiyor. Aynı zamanda Antep fıstığı ağacının düzenli olarak sulanması gerekiyor. Bir Antep fıstığı ağacının bakımını bunlar oluşturuyor. Bu ağaç düzenli olarak bakım istiyor. Bakımı iyi olmadığı zaman Antep fıstığı ağacı meyve vermeyebiliyor.

En taze kuruyemiş çeşitleri için linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. https://meraykuruyemis.com.tr/

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Hiç yorum yok

Sosyal Sorumluluk Projesi
Net Gazete Haber| Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |