Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Son haberler

latest

Akşam yemek yemek kilo aldırır mı?

Akşam yemek yediğiniz için kilo aldığınızı mı düşünüyorsunuz? Beslenme ile ilgili doğru olarak bilinen pek çok yanlış var. Bu doğru biline...

Akşam yemek yediğiniz için kilo aldığınızı mı düşünüyorsunuz?

Beslenme ile ilgili doğru olarak bilinen pek çok yanlış var. Bu doğru bilinen yanlışlar, halk arasında kulaktan kulağa yayılarak herkesin ortak fikri haline geliyor. Bu yanlışlardan bir tanesi de akşam sekizden sonra yenen yiyeceklerin yakılamayıp, yağa dönüşeceği düşüncesidir. Beslenme ve kilo almayla ilgili yanlışlara dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, bu konuda aydınlatıcı açıklamalarda bulundu.

Kilo dengesi, tamamen alınan kalori, harcanan kalori ve yapılan egzersizle ilişkilidir. Ne zaman yediğinizin çok önemi yoktur diyen Çağatay Demir, “Gün içinde toplamda aldığınız kalori ve toplamda harcadığınız kaloriye göre kilo alır, kilo verir veya kilonuz dengede kalır. İhtiyacınız olandan fazla kalori aldığınızda vücudunuz aldığınız kalorinin saatine bakmadan bunu yağ olarak depolayacaktır” dedi.

Genellikle akşam saatlerinde insanların daha kalorili yiyeceklere yöneldiğini belirten Çağatay Demir; “Bunların başında film izlerken yenen cips, maç izlerken yenen çerez ve serinlemek için tüketilen dondurma örnek olarak verilebilir. Bu yiyecekler karbonhidrat ve yağ içeriği fazla olduğu için yüksek kalorilidirler. Bu nedenle akşam atıştırmaları geç saat olmasından değil, fazla kalorili olması nedeniyle sakıncalıdır” dedi.

“Dolu bir mide ile kaliteli bir uyku uyumak söz konusu değildir” diyen Çağatay Demir, bu nedenle yatmadan en az iki saat önce yeme içmeyi kesmekte fayda olduğunu ifade etti.

Özellikle yatmadan önceki üç saatte tüketilen acı, yağlı, baharatlı ve asitli yiyeceklerin gastroözefajiyel reflüyü tetikleyebiliyor. Eğer kişinin reflü sorunu varsa özellikle akşam saatlerinde reflüyü tetikleyen turunçgiller, çikolata, baharatlı yiyecekler, yüksek yağ içeren besinler, alkol ve kafein içeren içeceklerden uzak durulması gerektiğinin altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, “Eğer televizyon izlerken bir şeyler atıştırmayı seviyorsanız, bu durum sizin fazla yemenize neden olacaktır. Küçük bir kase yemeyi planlarken, hepsini yemiş olarak kendinizi bulabilirsiniz. Bu nedenle sadece yediğiniz yiyeceğe odaklanın” dedi.

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, bunlara rağmen yine de akşam birşeyler atıştırmaktan vazgeçemeyenler için düşük kalorili, lezzetli ve her daim buzdolabınızda bulundurabileceğiniz birkaç atıştırmalık tarifi verdi.

Soğuk çorba

1 çay bardağı light yoğurt
2 çorba kaşığı haşlanmış buğday
3 çorba kaşığı haşlanmış nohut
Nane
1 çay bardağı su

Bütün malzemeleri bir kasede karıştırıp üzerine nane serpin.

Tarçınlı komposto

5 kuru kayısı
10 kuru erik
1 çubuk tarçın
4 bardak su
Tercihe bağlı tatlandırıcı

Kayısı ve eriği 4 bardak su ile 15dk haşlayın. Ocağın altını kapatıp çubuk tarçın ve isteğe göre tatlandırıcı ekleyin. Soğuk olarak tüketin.

Müsli

1 çay bardağı light yoğurt
2 çorba kaşığı yulaf ezmesi
1 dilim doğranmış ananas
3 parça dövülmüş ceviz

Bütün malzemeleri kasede karıştırın.

Tarçınlı elma


1 büyük boy yeşil golden elma
Toz tarçın
1 top vanilyalı dondurma

Elmayı rendeleyin, tavada çevirin. Suyunu alınca tarçın serpin. Yanında bir top vanilyalı dondurma ile servis edin.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Hiç yorum yok

Sosyal Sorumluluk Projesi
Net Gazete Haber | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |
Bumerang - Yazarkafe