Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Son haberler

latest

Ofis ortamında kilo vermenin püf noktası

Çoğumuz, çalışırken sağlıklı beslenme fırsatı bulamadığımızdan yakınırız. Oysa, biraz özenle ofis ortamında sağlıklı beslenmek hatta kilo ve...

Çoğumuz, çalışırken sağlıklı beslenme fırsatı bulamadığımızdan yakınırız. Oysa, biraz özenle ofis ortamında sağlıklı beslenmek hatta kilo vermek mümkün.  

Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde ofis ortamında çalışanların en önemli şikayeti, masa başında geçen zamanın gittikçe artmasıdır. Buna bir de egzersiz yapma alışkanlığının olmaması eklenince, kilo problemi yaşamamak neredeyse imkansız hale geliyor. Üstelik cinsiyet ayrımı gözetmeksizin…

Ofis çalışanlarının kilo almalarının sebepleri arasında; atıştırılan abur cuburlar, öğle yemeklerinde fast food tarzı beslenme, su yerine sürekli çay, kahve, meşrubat tüketimi ve çalışma saatleri nedeniyle ana öğünlerin atlanması sayılabilir. Oysa doğru bir ofis diyeti ve egzersizi ile bu gidişe ‘dur’ demek mümkün.

Teknolojinin gelişimi ile çalışanların masa başında geçirdiği zamanın artması, dengesiz beslenme ve kilo sorunu, çalışan kesimin en önemli sağlık problemi olarak karşımıza çıkarıyor. Uzun çalışma saatlerini ofiste oturarak geçirenlerde, obezite görülme sıklığı her geçen gün daha da artıyor.

Uzun süre hareketsiz masa başında oturmak, toplu çalışma alanlarında atıştırılan abur-cubur miktarını ayarlayamamak, öğle yemeğini fast food tarzı yağlı ve kalorili besinlerden oluşan bir menüyle yapmak, su yerine sürekli çay, kahve, meşrubat tarzı besinler tüketmek, ofis içerisinde ara öğün bulundurmamak ve uzun süren toplantıların sonucunda ara veya ana öğünleri atlamak, çalışanların aşırı kilo almasının başlıca nedenleri arasında sayılıyor. Oysa uzmanlar, biraz özenle ofis ortamında sağlıklı beslenebileceğinizi, hatta kilo bile verebileceğinizi söylüyor.

Türk Böbrek Vakfı Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Aşkın Yüksel, ofiste çalışırken sağlıklı beslenmenin ve kilo almamanın püf noktalarını sıralıyor.

Ofiste masa başında çalışanlara öneriler:


- Mümkünse öğle yemeğinizi telefon ile sipariş etmeyin. Yakın bir restorana gitmek, yemek saatinde hareket etmenizi sağlayacaktır.

- Öğle yemeğinde ofis dışına çıkamıyorsanız, telefonda vereceğiniz yemek siparişinde yemeklerin yüksek yağ ve kalori içermemesine dikkat edin. Kepekli sandviç, ton balıklı salata, ızgara köfte salata, kepekli tost, ayran tarzında menüleri tercih edin. Pizza, hamburger tarzı yemekler, hem yüksek kalorilidir hem de öğleden sonra iş verimini düşürür.
  
- Her 15 dakikada bir omuz, kol ve bacaklarınızı hareket ettirin. Mümkünse ofiste yapılabilecek egzersizleri gün içerisinde birkaç kez uygulayın.

- Çay, kahve, meşrubat tarzı içecekleri tüketmek yerine masanıza bir sürahi alın ve bol bol su tüketin. Su içmekten hoşlanmıyorsanız, bitki çaylarını da tercih edebilirsiniz. Stresi azalttığı için rezene ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için adaçayı, ıhlamur tercih nedeni olabilir.

- Çalışırken herhangi birşey gerekli olduğunda masadan kalkarak siz alın. İş arkadaşlarınızla iletişimi telefonla değil, yerinizden kalkarak siz yapın. Bu küçük hareketler bile gün içerisinde enerji harcamanızı sağlayacaktır.

- İş yerine gelip-giderken özel aracınızı değil, servisi kullanın. Mümkünse servisten bir iki durak önce inip evinize biraz yürüyerek gitmeye gayret edin.

- Çekmecenize kuru kayısı, incir, grisini, kepekli bisküvi, ceviz, fındık tarzı bozulmayan ve koku yapmayan gıdalar koyun. Bu tür yiyecekleri atıştırmak, açlık duygunuzu bastırmanıza yardımcı olacak ve bir sonraki öğünde fazla yemenizi engelleyecektir. Bu nedenle, bu tür besinleri 3-4 saatte bir atıştırın.

- Toplantı sırasında veya ofiste yiyecek bir şeyler yemeniz mümkün olmadığı zamanlarda ara öğün olarak tam sütten yapılmış kafeinsiz kahve tercih edin.

- Öğle yemeğinde karbonhidratlı, ağır gıdalar yerine hafif ve düşük kalorili yemekleri seçin. Özellikle salata ve protein içeren bir besin sizi uzun süre tok tutacak, atıştırmanızı engelleyecek ve öğleden sonra daha verimli çalışmanıza neden olacaktır.

- Öğle yemeğinde kan şekerini hızla yükselten glisemik indeksi yüksek gıdalardan uzak durun. Örneğin, makarna yerine bulgur pilavı, beyaz ekmek yerine kepek ekmek gibi tercihler yapın.

- Tatlı, özellikle de hamurlu tatlıları tüketmeyin. Tatlı yemek isterseniz 1-2 bisküvi veya meyve tarzı besinlerle tatlı isteğinizi geçiştirin.
  
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Hiç yorum yok

Sosyal Sorumluluk Projesi
Net Gazete Haber | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |
Bumerang - Yazarkafe