Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Son haberler

latest

Obezite cerrahisi kronik hastalıkları da tedavi edebiliyor

Tüm dünyada en önemli sağlık problemlerinden biri olan obezite; yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam ve bilgi eksiklikleri neden...

Tüm dünyada en önemli sağlık problemlerinden biri olan obezite; yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam ve bilgi eksiklikleri nedeniyle ortaya çıkıyor. 

Ülkemizde de obezite görülme sıklığı bu nedenlerle gün geçtikçe artıyor. Obezite, vücuttaki dengeleri altüst ederek kanser gibi pek çok ciddi hastalığa ve en önemlisi yaşam kaybına neden olabiliyor. Yapılan araştırmalar, obezite görülme sıklığının kadınlarda %40’ın üzerinde ve erkeklerin 2 katı olduğunu gösteriyor. Memorial Sağlık Grubu Medstar Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Mesut Çaynak, obezite ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Obezite yaşam süresini kısaltıyor

Obezite besinlerle alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Vücutta aşırı ve anormal yağ birikmesi olarak da tanımlanabilir. Yaşam süresini ve kalitesini olumsuz etkiler. Obezitenin varlığı ve derecesi, ağırlık ve boy arasında bağlantı kuran Vücut Kitle İndeksi ile tanımlanır. VKİ / BMI (Body Mass İndex) : Ağırlık(kg) / Boy(m)2 formülü ile hesaplanır. Kişinin Beden Kitle İndeksinin 30-34.9 kg/m2 arasında olması I.Derece obez,35-39.9 kg/m2 arasında olması II.Derece obez ve 40 kg/m2 üzerinde olması ise III.Derece morbid obez olduğunu gösterir.

Obezite ile birlikte bu hastalıklar da görülüyor;

Tip 2 Diyabet
Depresyon
Dejeneratif eklem rahatsızlıkları
Bel ve sırt ağrıları
Obstruktif uyku apnesi
Reflü hastalığı
Safra taşları
Hiperlipidemi ve hiperkolesterolemi
Astım
Kalp yetmezliği
Migren
Hipertansiyon
Derin ven trombozu ve diğer damar hastalıkları
Venöz staz ülserleri
İdrar kaçırma
Kısırlık
Dismenore
Cinsel fonksiyon bozukluğu
Birçok kanser sıklığında artış
Deride sarkma ve deri enfeksiyonları

Kalıcı kilo kontrolü için obezite cerrahisi

Beslenme alışkanlıklarında değişiklik, egzersiz ve davranış değişiklikleri gibi hayat tarzı düzenlemeleri obezite tedavisinin ilk basamağını oluşturmaktadır. Ciddi obezitesi olan hastaların tedavisinde, kanıtlanmış ve güvenilir en etkili tedavi yöntemi cerrahidir. Obezite cerrahisi Beden Kitle İndeksi 40’ın üzerinde olanlara, VKİ 35-40 arasında olup eşlik eden obezite ile ilişkili hastalığı bulunanlara önerilmektedir. VKİ 30 kadar düşük olsa bile, optimal tedaviye rağmen glisemik kontrol sağlanamayan kişilerde metabolik cerrahi uygulanması faydalıdır. Ameliyat için tıbbi gözetim ve diyetle başarısız olması, psikolojik olarak stabil olma şartı aranır.

Metabolik cerrahi ile diyabetten kurtulabilirsiniz

Bariatrik cerrahi, zaman içerisinde sadece kilo verdirmekten öte, cerrahinin metabolik etkileri ve faydalarına odaklanmıştır. Bariatrik cerrahi sonucunda verilen kiloya bağlı olarak pek çok yandaş hastalıkta düzelme sağlansa da en çok etkilenen metabolik hastalıklar Tip 2 diyabet ve metabolik sendromdur. Metabolik sendrom santral obezite, glikoz intoleransı, dislipidemi ve hipertansiyon ile ilişkilidir. Metabolik sendrom nedeniyle görülen tüm tıbbi sorunlar kilo kaybı sağlama amaçlı yapılan cerrahiye yanıt verir. Metabolik cerrahi sonrası, 5 yıldan kısa süreli diyabeti olan hastalarda %90’lara varan iyileşme izlenir.

Uzun süreli başarı için beslenme alışkanlıkları değiştirilmeli

Obezite cerrahisi sonrasında hastalar beslenme alışkanlıklarında değişikliğe gitmeli ve egzersiz mutlaka olmalıdır. Hastanın cerrahi sonrası yaşam tarzını düzenleyerek tedbirler alması herhangi bir obezite cerrahisinin uzun vadedeki başarısının anahtarıdır.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Hiç yorum yok

Sosyal Sorumluluk Projesi
Net Gazete Haber | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |
Bumerang - Yazarkafe