Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Son haberler

latest

Ruhunuzu da inceltin bedeninizi de

O desteği almazsanız obezite ameliyatlarından sonra kilo kaybınız daha az olabilir! Obezite ameliyatı geçiren kişilerde ruh sağlığının des...

O desteği almazsanız obezite ameliyatlarından sonra kilo kaybınız daha az olabilir!

Obezite ameliyatı geçiren kişilerde ruh sağlığının desteklenmesi kalıcı kilo kaybını artırıyor. Eğer psikolojik destek almazsanız verdiğiniz fazla kilolarınızın bir kısmını iki yıl sonra geri almaya başlayabilirsiniz.

BariatrikLab Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi’nden Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Güzin M. Sevinçer, hastalar tarafından genellikle önemsenmeyen psikiyatrik destek hakkında şu bilgileri verdi:

“Obezite cerrahisi de morbid obezitede hızlı kilo verdirmesi bakımından son yıllarda en çok tercih edilen kilo verdirme yöntemidir. Obezite cerrahisi maddi ve manevi zorlayıcı bir süreçtir, hedef genellikle fazla kilonun verilmesi ve daha sağlıklı bir yaşam tarzına kavuşmaktır.

Ancak altta yatan psikiyatrik problemler ve yeme bozuklukları göz ardı edilirse ameliyat sonrası dönemde özellikle 2. yıldan sonra belli oranda geri kilo alımları olabilmektedir.

Şu ana kadar klinik tecrübemle görmekteyim ki, hastalar ameliyat öncesi psikiyatrik değerlendirmeyi gereksiz görmekte, hatta ameliyata bir mani olabilecek endişesi ile bu görüşme önerilerinden uzak durmaktalar.

PSİKİYATRİSTE/PSİKOLOĞA GİTMEYİ HİÇ DÜŞÜNMEMİŞLER
Ameliyat öncesi yeme bozukluğu veya psikiyatrik problemler saptadığım morbid obezitesi olan hastalarıma obezite ile ilişkili psikiyatrik yardım alıp almadıklarını sorduğumda psikiyatri dışında her türlü yardımı aradıklarını ancak psikiyatri hekimine gitmeyi hiç düşünmediklerini, çünkü bir yardımı olmayacağını bildiklerini söylediler.

Bu doğrultuda anladım ki maalesef obezite gelişiminde ve kilo almada çok etkili olan psikolojik ve psikiyatrik faktörler hakkında yeterli bir bilinç henüz mevcut değil. Hastalar ancak obezite cerrahisi sonrasında ameliyat öncesi yeme problemlerinin devam etmesi veya yeniden ortaya çıkması ve buna bağlı geri kilo alımları başlaması ile psikiyatri hekimine gitmeye karar veriyorlar.

Cerrahi işlemin başarısında sadece kilo verme tek başına bir kriter olmamalıdır, hastaların psikiyatrik ve psikososyal durumu ile yaşam kalitesindeki iyilik hallerinin ameliyat başarısının değerlendirilmesinde önemli bir kriterdir.

AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASINDA PSİKOLOJİK DESTEK ŞART
Ameliyat öncesi psikiyatrik değerlendirme ile sorunlu psikososyal faktörlerin ve psikiyatrik durumların tespit edilmesi ve bu problemli alanların tedavisi veya düzeltilmesi hastanın cerrahiden elde edeceği faydayı arttırmaktadır.

Problemli alan tespit edildiğinde yapılacak müdahaleler; farmakolojik girişimler, psiko-eğitim, cerrahi sonrası potansiyel engelleri ele almak için psikoterapi, beslenme danışmanlığı, cerrahi sonrası yakın izlem ve obezite cerrahisi destek grubuna katılıma teşvik gibi yöntemlerden biri veya daha fazlası olabilir. Bütün bu durumlar göz önüne alındığında obezite cerrahisi hastalarında cerrahi öncesi değerlendirme, içinde ruh sağlığı çalışanının da bulunduğu bir ekip tarafından yapılması gerekmektedir.

Obezite cerrahisi ile ilgili psikolojik ve psikiyatrik durumlarla ilgili ameliyat öncesi ve sonrası dikkatli bir takip tedavi, ameliyattan elde edilecek faydayı en üst seviyeye çıkaracaktır.”

“PSİKOLOJİK PROBLEMLER OBEZİDE SEBEBİ”
Obezite ameliyatlarındaki deneyimi ve bu alandaki bilimsel çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Halil Coşkun’un kurmuş olduğu BariatrikLab Ekibi’nden Yrd. Doç. Dr. Güzin M. Sevinçer, obezitenin psikolojik problemlere yol açtığı gibi pek çok psikolojik ve psikiyatrik problemin obezite sebebi olduğunu belirtiyor.

Obez bireylerde psikiyatrik hastalıklar ve yeme bozukluklarının normal kilolu bireylere göre çok daha sık oranda görüldüğünü vurgulayan Sevinçer, obezitenin sebep olduğu sıkıntıları şöyle sıraladı:

“Kişinin sebep olduğu fiziksel kısıtlılıkla ilişkili yaşam kalitesinin düşmesi, ayrıca kilolu olmaya bağlı damgalanma ve dışlanma ile de kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönden etkilemektedir. Aynı zamanda bu kişilerde beden imajlarından memnuniyetsizlik, evliliklerinde mutsuzluk, cinsel yaşamlarında güçlük gibi psikososyal problemlere de normal kilolu bireylere göre daha sık rastlanmaktadır.”

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Hiç yorum yok

Sosyal Sorumluluk Projesi
Net Gazete Haber | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |
Bumerang - Yazarkafe