Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Son haberler

latest

Sağlıklı Beslenme İçin Altın Öğütler

Beslenmeyle ilgili doğru bilinen tüm yanlışları bu yazıda bulacaksınız.  Kışa formda girmek istiyorsanız bu önerileri uygulayarak zayıflayab...

Beslenmeyle ilgili doğru bilinen tüm yanlışları bu yazıda bulacaksınız.  Kışa formda girmek istiyorsanız bu önerileri uygulayarak zayıflayabilirsiniz...

- Kahve içerek zayıflanır mı? Kafein kilo verene zararlı mı?
Kahve diyet yapılırken uzak durulması gereken bir içecek değildir. İçinde hiç yağ olmayan kahve sadece birkaç kalori içerir. Fakat kahvenin içine konulan maddeler yapılan diyet açısından zararlı olabilir. Örneğin kahveye eklenen şekerde 48, yağsız sütte 5 ve kremada da ortalama 52 kalori bulunur. Ayrıca kahve çok tüketilmesi durumunda sindirim sistemini hareketlendirerek çabuk acıkmaya yol açabilir.

- Tereyağı mı margarin mi? Kalbim için hangisi daha iyi?
Genelde kalp sağlığı için margarinin daha yararlıdır. Margarin bitkisel yağlardan yapıldığı için kolesterol içermez. Tereyağı ise hayvansal yağlardan yapılır ve kolesterolün yanısıra kalp rahatsızlıkları riskini arttıran doymuş yağ içerir. Fakat bazı kimyasal metodlar uygulanmış margarinler tereyağından daha zararlı olabilir. Trans-yağ içeren margarinler de kalp krizi riskini arttırır. Margarin alırken yapılacak en önemli şey en az trans-yağ içeren margarini almaktır.

- Diyet içecekleri güvenerek içebilir miyim? Zararlı mı?
Gün boyunca içilen bir ya da iki kutu diyet içecek sağlık için tehlikeli değildir. Ancak bu içeceklerin içerisinde bulunan tatlandırıcıların ve kimyasalların kansere yol açtığı yönündeki iddialar halen araştırılmaktadır. Fakat yine de bu içeceklerin kilo vermeye yarayan bir ilaç gibi gösterilmesi sakıncalıdır. Aslında diyet içecekleri mümkün olduğunca az tüketmek ve gün boyunca meyve suyu (nektar ya da taze sıkılmış), su ve yağsız süt içmek daha sağlıklı bir seçim olacaktır.

- Diyet yaparken tuz kullanmak sakıncalı mıdır?
Dİyet yaparken dikkat edilmesi gereken nokta çok fazla tuz tüketerek vücuda gerektiğinden fazla sodyum almamaktır. Fakat tuzu tamamen kesmek de sağlık açısından iyi değildir. Nitekim diyet yaparken de vücut iyota ve sodyuma ihtiyaç duyar. Çok fazla tuz tüketiminin yüksek kan basıncını tetiklediği göz önünde bulundurulursa, günde 1500 ile 2300 miligram arası sodyum tüketiminin sağlık açısından ideal olduğu söylenebilir.

Dikkat!...

Yemeklerinizi ayçiçek ve mısırözü ile yapmamaya çalışın. Bu yağlar fazla rafine edildiği için ısıtıldığında vücutta birikir ve damar tıkanıklığı yapar.

1 Kaşık Baldan Fazla Tatlı Yasak!

Diyet yapanlar bilir. Diyetisyenler hangi besin grubunun ne kadar tüketilmesi gerektiğini anlatmak için her zaman “besin piramidi”ne başvurur. Piramidin dibinde yer alan geniş alanlar en çok tüketilmesi gereken besinleri, en tepede yer alan besin grubu ise en az tüketilmesi gereken gıdaları gösterir. ABD Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen Besin Piramidi, belirli aralıklarla yenilenir. Ancak besin piramitleri ülkelere göre farklılık gösterdiği için (Akdeniz diyetinin piramidi farklı, vejetaryen diyetin piramidi farklı, Uzakdoğu diyetininki farklıdır) hangi piramide göre beslenmek gerektiği konusunda da farklı görüşler bulunuyor.

Mayo Clinic uzmanları tüm besin piramitlerini tek çatı altında toplayan ve her insan için sağlıklı beslenmeyi sağlayan “Sağlıklı Kilo Piramidi” ni oluşturdu. Bu yeni piramitte meyve ve sebze tüketimi sınırsız olarak belirlenirken piramidin en üst kısmında yer alan “tatlılar” için günlük 75 kalori sınırlaması getirildi. Bu da 1 kaşık bal, bir lolipop ya da 1 ince dilim keke denk geliyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Hiç yorum yok

Sosyal Sorumluluk Projesi
Net Gazete Haber| Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |