Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Son haberler

latest

​Sağlıklı beslenme ailede öğreniliyor

Kişinin beslenme alışkanlıkları çocukluk yıllarına kadar uzanıyor. Sağlıklı, doğru ve dengeli beslenmenin ailede öğrenildiğine dikkat çeken ...

Kişinin beslenme alışkanlıkları çocukluk yıllarına kadar uzanıyor. Sağlıklı, doğru ve dengeli beslenmenin ailede öğrenildiğine dikkat çeken uzmanlar, anne babalara önemli önerilerde bulunuyor: Çocukları farklı tatlara alıştırın, kahvaltıyı asla atlamayın, konsantrasyon için haftada iki kere balık tüketin.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet uzmanı Gizem Köse, sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığının küçük yaşlardan itibaren oluştuğuna dikkat çekerek özellikle anne ve babaların çocuğa örnek olması gerektiğini söyledi. Köse, şunları söyledi:

“Toplumda sağlıklı beslenme bilinci giderek yaygınlaştı. Çocukluk döneminde sağlıklı beslenmenin ilk adımı aileden yani evdeki beslenme tarzından geçiyor. Çoğu özel okulda artık kantin yok, yemekhanedeki ana öğünler ile beraber ara kahvaltılar da veriliyor. Devlet okullarındaysa kantinler için yapılan son düzenlemelere göre gazlı içecekler, cips, kızartmalar, şekerlemeler ve çikolata gibi abur cubur grubuna giren besinler kaldırıldı. Sağlıklı beslenme konusundaki bilinç arttıkça çocuklar daha sağlıklı beslenebiliyor. Sağlıklı beslenmenin ilk adımı aileden yani evdeki beslenme tarzından geçiyor. Bu beslenme tarzını sağlıklı oluşturmak içinse ailelere görevler düşüyor!

Çocukları farklı tatlara alıştırın

Türk halkı olarak tahıl tüketimine dayalı bir beslenme alışkanlığımız var. Bu yüzden çocuklara tahıl grubunu çeşitlendirerek tükettirmekte fayda var. Ekmek diğerlerine göre masum bir karbonhidrattır, pişiriminde yağ eklenmez. Ancak ekmeğin çeşidine ve miktarına dikkat etmezseniz uzun dönemde ağırlık artışına sebep olur. Tahıllı ekmekler tüketilebilir bunun dışında çocuklar için özel vitamin eklenmiş ekmekler piyasada bolca bulunuyor.

Keki tam buğday unu ile yapın

Makarna grubuna baktığımızda sebzeli makarnalar, pirinç yerine ise bulgur tercih edilebilir. Ayrıca kek, börek tarzı atıştırmalıklar yaparken un olarak keçiboynuzu unu, tam buğday unu, çavdar unu gibi farklı tahıllar deneyerek çocuğunuzun damak tadını da geliştirebilirsiniz.

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak önemli

Çocukların besin tercihleri ailelerin yiyecek tercihleri ve beslenme alışkanlıkları ile birlikte şekillenir. Tek yönlü beslenen ailelerde başta obezite olmak üzere birçok kronik hastalık ortaya çıkmaktadır.
Çocukluk çağında gelişen obezitenin çözümü yetişkinlik obezitesinden daha zor oluyor. Yağ hücrelerinin miktarı çocuklukta artıyor bu yüzden de çocukluk çağında sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması gerekiyor.

Yemek masasında besin yoncası

Yemek masasında 4 besin grubundan da yiyecekler olursa besin tercihlerini şekillendirmeye yardımcı olacaktır. Süt, et, tahıl ve meyve-sebze grubu ‘Besin Yoncası’ olarak adlandırılan bir sistemde yer almaktadır. Süt grubunda süt ürünleri, et grubunda yumurta, et, tavuk, balık vb, tahıl grubunda ise ekmek, makarna, pilav vb besinler yer alır. Her öğünde tabağı dörde bölerek her bir gruptan besini tüketmesini sağlayabilirsiniz.

Kemik gelişimi için yoğurt, konsantrasyon için balık

Özellikle kemik ve diş gelişimleri için günde 2-3 su bardağı süt veya yoğurt tüketmeleri gerekiyor. Konsantrasyon ve öğrenmeyi arttırmak için düzenli balık tüketimi çok önemli. Haftada en az 2 kere hem çocuklar hem de yetişkinler balık tüketmelidir.

Kahvaltı günün en önemli öğünü

Günün her öğünü önemli ancak kahvaltı en önemlisi öğünün başında geliyor. Çocuğunuza mutlaka kahvaltıyı öğretin, 1 dilim peynir ile hazırlanan sandviç hem zamandan kazandırır hem de kahvaltıyı alışkanlık haline getirir. Haftada en az 2 kere haşlanmış yumurtayı da eksik etmeyin.” dedi.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Hiç yorum yok

Sosyal Sorumluluk Projesi
Net Gazete Haber| Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |