Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Son haberler

latest

Uzun ve sağlıklı yaşam diyeti

Sağlıklı ve uzun bir hayat sürmek için ne yapmalı, nasıl beslenmeli, nelerden uzak durmalıyız? Bunu istemeyen yoktur herhalde: uzun ve sağ...

Sağlıklı ve uzun bir hayat sürmek için ne yapmalı, nasıl beslenmeli, nelerden uzak durmalıyız?

Bunu istemeyen yoktur herhalde: uzun ve sağlıklı bir hayat, yaşlanmayı geciktirme… Bunun için kendine iyi bakmak, spor yapmak gibi beslenme de büyük önem taşıyor. Osman Müftüoğlu’nun Yaşasın Hayat Kliniği’ndeki beslenme uzmanları sağlıklı ve uzun bir yaşam için nasıl bir beslenme planı yapılması gerektiğini anlatıyorlar.

Doğru Beslenin
En önemli noktalardan biri yeteri kadar sebze ve meyve yemektir. Özellikle çocuklarınızı da buna alıştırmalısınız. Sebze ve meyvelerin taze, organik veya doğal ortamda yetiştirilenlerini yemeye, katkısız, antibiyotiksiz, hormonsuz olanlarını kullanmaya çalışmalısınız. Sebze ve meyveler ne kadar tazeyse o kadar değerlidir. Kuru meyvelerden de istifade edin.

Bakliyat ve tahıl yemeyi de unutmamalısınız. Bunları da tam ve doğal halleriyle yemeye çalışmalısınız. Tam ekmek, bulgur ile yapılmış besinler, erişteler, ev makarnaları, dövülmüş tahıllar, katkısız kahvaltı gevrekleri iyi besinlerdir. Uzun yaşama diyetinin mutlaka bakliyat içermesi gerekiyor. Öğünlerinize yeteri kadar fasulye, nohut, bezelye, mercimek ekleyin.

Kızartmalardan uzak durun. Özellikle kızartılmış hazır yiyecekleri sık yemeyin. Yağda kızartmaları azaltın.

Yağ seçiminizde zeytinyağına en ön sırada yer verin. Zeytinyağı bir sağlık mucizesidir.

Buharda yapılan yemeklerin veya haşlanma yemeklerin daha sağlıklı olduğunu unutmayın. Barbekülenmiş veya yanmış yiyeceklerin her türlüsünden uzak durun. Yiyeceklerin yanmış kısımlarını temizleyin. Tütsülenmiş -dumanlanmış- besinlerden kaçının.

3 Beyazdan Uzak Durun
Ana öğünleri de, ara öğünleri de atlamayın.
Hayvansal proteinleri abartmayın. Gereğinden çok yağlı et, derisi alınmamış tavuk, tam yağlı süt ürünü yemek zararlı olabiliyor.

Protein sağlık için hayati bir besindir, ama özellikle hayvansal proteinlerin fazlasının hızlı yaşlandırdığı biliniyor. Erkekseniz günde 100, kadınsanız 50-75g proteine ihtiyacınız vardır. Bu ölçü olarak 3-4 köfte kadar etin, tavuğun, balığın karşılığıdır.

Kahvaltıya zaman ayırın. Kahvaltıda protein almayı unutmayın.
Sabah kahvaltılarınızı çeşitlendirin. Yoğurt, taze ve kuru meyveler, yağsız sütle karıştırılmış kahvaltı gevrekleri, ceviz, kuru meyvelerden de yararlanın.

Ara öğünlerde elma, az yağlı yoğurt, kuru kayısı, üzüm, erik, birkaç ceviz veya fındık ya da badem yiyebilirsiniz.

Tuzlu, konserve edilmiş yiyecekleri, cipsleri, paketlenmiş yağ, tuz, şeker dolu, unlu yiyecekleri uzağınızda tutun.

Daha az şeker ve tuz tüketmeye çalışın. Şekerin ve tuzun yaşlandıran maddeler olduğunu unutmayın.
"3 beyazdan uzak durun" öğüdüne sadık kalın. Beyaz ekmek (ve benzeri beyaz un mamulleri), şeker ve tuzu en aza indirin.

Kafein içeren yiyecek ve içecekleri sınırlayın. Günde 2 kahve yeterlidir.
Alkolü ya hiç kullanmayın ya da kararında bırakın.
Yeteri kadar su içtiğinizden emin olun. Suyu yemeklerle değil, aralarda için.

Organik Beslenin
Yiyeceklerinize daha fazla ot ekleyin. Maydanoz, tere, tarhun ve diğer yeşilliklerden daha çok istifade edin.
Yiyeceklerin organik, taze ve koyu renkli olanlarına öncelik verin. İlk sıralara en kırmızıları, morları ve siyahları yerleştirin.

Enerjinizi yüksek tutmak için sık ve küçük öğünler halinde beslenin. Eğer belirli sağlık sorunlarınız, örneğin şeker hastalığı, hipertansiyon, gut hastalığı, kalp-damar hastalığı gibi problemleriniz varsa özel beslenme planları için doktorunuz ve diyetisyeninizden yardım isteyin.

Bitkisel çaylardan özellikle ada çayı, yasemin çayından istifade etmeyi ihmal etmeyin. Çok demli ve beklemiş çayları içmeyin. Yeşil çay ve siyah çayı dengeleyin.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

1 yorum

  1. Ya bende kilo vermek istiyorum 85 kiloyum boyum 1.67 dediklerinizin hepsini uygulayacağımmm

    YanıtlaSil

Sosyal Sorumluluk Projesi
Net Gazete Haber | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |
Bumerang - Yazarkafe