Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE
TRUE
HIDE_BLOG

Son haberler

latest

Yaz aylarına diyetle değil sağlıklı beslenerek hazırlanın

Havaların ısınması ile beraber üzerimizdeki kalın kıyafetlerden kurtulup hafif ve ince giyinmeye başladığımız bu günlerde, aynaya her baktığ...

Havaların ısınması ile beraber üzerimizdeki kalın kıyafetlerden kurtulup hafif ve ince giyinmeye başladığımız bu günlerde, aynaya her baktığımızda geçen kış aşırı yemek yeme ve yeterince hareket etmeme konusunda ne kadar hatalı davrandığımızı tekrar görüyoruz. 

Üstelik tatil zamanı ya da deniz mevsimi yaklaştığında fazla kilolardan kurtulma telaşı da baş gösteriyor. “Bu dönemde arayışına girişeceğiniz o sihirli formüllerin hiçbiri size kalıcı ya da sağlıklı bir kazanç sağlamayacaktır, bunu bilmekte fayda var” diyen Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmet Tamer, yaz gelirken uygulayabileceğimiz sağlık önerilerini paylaştı.

Herkesin vücut ölçüleri, genetik yapıları, alışkanlıkları ve ihtiyaçları farklıdır. Bu nedenle fazla kilolarınızdan kurtulmaya karar verdiğinizde öncelikle kendi gerçekçi hedeflerinizi belirlemeli ve kendi vücudunuzu başkalarıyla asla kıyaslamamalısınız. Düzenli tartılıp ayna karşısında bedeninizi incelemeniz size yol gösterebilir, ama bunu sabah akşam yapar hale gelmeniz sadece ruh halinizi olumsuz yönde etkiler. Herbalife Beslenme Danışma Kurulu üyesi Doç. Dr. İsmet Tamer, hep pozitif düşünmenin ve hedefleri belirleyip birkaç aylık dönemlerde gözden geçirmeyi alışkanlık haline getirmenin önemini belirterek, kalıcı çözümlerin nasıl uygulanacağını anlattı:

Gereken Miktarda Su İçin

Sadece yemekten kısarak ya da kendinize katı yasaklar koyarak başarılı sonuçlar almak mümkün değildir. Sakın ‘diyet’ yapmayın, ‘sağlıklı ve dengeli’ beslenin. Kalıcı ve anlamlı sonuçlar için üç şey çok önemlidir: Yeterince su tüketmek, hareketli bir yaşam tarzı seçerek düzenli egzersiz yapmak, yeterli ve kaliteli uyuyarak vücudunuzun dinlenmesine, kendini yenilemesine fırsat tanımak. Günde en az 8 bardak, mümkünse 10-12 bardak su içmeniz bu süreçte çok önemlidir. Yeterli su içmek metabolizmanın düzgün ve daha hızlı çalışmasına yardımcı olur.

Yürüyüş Yapın

Her gün düzenli olarak sadece 30 – 45 dakika tempolu yürüyüş ile yaklaşık 250 – 300 kalori yakabilirsiniz, 3 ayda toplamda yaklaşık 25000 kaloriye eşdeğer bir enerji tüketimi elde edersiniz ki, bu da yaklaşık 4 ila 5 kg fazla kilodan kurtulmak demektir! Hele yaz aylarında yüzme fırsatı bulursanız bu fırsatı mutlaka değerlendirin. Yüzme, vücudun neredeyse bütün kaslarını çalıştırır ve belli bir tempoda 15 – 20 dakikalık yüzme seansları ile aynı süredeki yürüyüşün yaklaşık iki katı enerji yakabilirsiniz.

Güne Kahvaltıyla Başlayın

Kahvaltı etmeden güne başlamak, diyet yapan kişilerin en sık yaptığı hatalarından biridir. Eğer kahvaltı yapmadan güne başlarsanız, vücut kendini enerji koruması altına alır ve metabolizma yavaşlayarak eksilen kan şekerini sabit tutmak amacıyla, yediğiniz her şeyi enerjiye çevirmeye ve aldığı enerjiyi de yavaş tüketmeye başlar. Oysa yaz günlerinde bol domates, salatalık, yeşillikler, zeytinyağı ve limon ile terbiye edilmiş zeytin ve az yağlı peynirler ile hazırlanacak kahvaltılar sayesinde bolca protein ve vitamin yanında yeterince karbonhidrat almış, güne enerjik başlamış olursunuz.

İçtiklerinize Dikkat Edin

Gün boyu çay ya da kahve tüketiminizi gözden geçirin. Her gün doğru şekilde hazırlanmış bir fincan kahve ve birkaç bardak çay tüketilmesi hem sindirimi kolaylaştırır hem de metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olabilir. Ancak çok fazla çay ve kahve tüketimi, çok miktarda kafein ve hatta polifenol alımı demektir ki bu durum bazı önemli besin öğelerinin emilimini bozabilir, mineral ve vitamin eksikliğine neden olabilir. Üstelik bunları şeker ile beraber tüketiyorsanız başınız dertte demektir! Günde bir fincan kahve ve 3 bardak çayı, birer kesme şeker atarak içtiğinizi varsayalım. Bu sizin her gün yaklaşık fazladan 90 – 100 kalori almanız demektir. Üç aylık sürede kilo vermek bir yana 1,5 – 2 kg fazladan kilo almanıza neden olabilir!

Ara Öğünlerinize Önem Verin

Gün içinde size önerilen sıkı menülerden vazgeçmemeniz, metabolizma hızınızın bir süre sonra sabitlenerek kilo vermenizin zorlaşmasına sebep olur. Yani her gün ya da her öğünde hep aynı şeyleri yemeyin, her gün, her hafta sonu aynı egzersizleri ya da faaliyetleri yapmayın, rutininizi değiştirin, keyifle kilo vermeye devam edin. Yaza girerken iştahınızı kontrol etmenin bir yolu da ara öğünlerden geçer. Öğleden önce ve sonra birkaç ceviz içi, 5-6 badem, birkaç kuru kayısı veya erik kurusu, 2-3 diyet kraker yanında bir bardak az yağlı ayran, az yağlı meyveli yoğurt gibi enerjisi kontrollü, besin içeriği zengin ara öğünlerle, az az ama sık sık beslenerek hem tokluk sürenizi uzatabilir, hem de daha az yiyerek kontrollü ve sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz.

Sofranızı Farklı Renklerle Çeşitlendirin

Lif ve vitamin deposu yeşillikleri, çeşit çeşit sebze ve meyveyi mutlaka günlük beslenmenize dâhil edin. Sebzelerden baklagilleri ve yaz meyvelerini tüketirken, porsiyon miktarına dikkat etmekte fayda var. Her ne kadar sağlıklı beslenmenin önemli ögeleri olsalar da hem nohut, fasulye gibi baklagillerden, hem de kavun, karpuz, kayısı, şeftali gibi meyvelerden fazla yediğinizde fazla kalori alacağınızı aklınızdan çıkarmamalısınız.

Porsiyonları kontrol altında tutmak ve azar azar ama sık sık beslenmek kaydıyla her şeyden tüketerek kendinizi kısıtlamadan sağlıklı ve kilo vermenizi dilerim.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Hiç yorum yok

Sosyal Sorumluluk Projesi
Net Gazete Haber | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Teknoloji | Ekonomi | Dünya | Medya |
Bumerang - Yazarkafe